Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Ιστορικό ορόσημο για την εργατική τάξη όλου του κόσμου

Απάντηση στους παραχαράχτες της Ιστορίας έδωσαν χτες τα ταξικά συνδικάτα στην Αθήνα

«Αυτή η μεγάλη μέρα, η 9η Μάη του 1945, που σφραγίστηκε η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, θα αποτελεί για πάντα ιστορικό ορόσημο και πηγή φρονηματισμού και μεγάλων διδαγμάτων για την εργατική τάξη και τους λαούς όλου του κόσμου».

Μ' αυτά τα λόγια, άνοιξε την εκδήλωση για τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών ο Γ. Θεοδώρου, εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, διοργάνωσαν ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, δίνοντας και μ' αυτό τον τρόπο απάντηση στους παραχαράκτες - απολογητές του ιμπεριαλισμού - που θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών το μεγαλείο της αντίστασης και της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ ο Ερι Ζίλφο, ο οποίος, αναφερόμενος στην προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης σε όλους τους λαούς τόνισε ότι «εμάς και τους πατεράδες μας που γνωρίσαμε το σοσιαλισμό δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν να αγωνιζόμαστε μαζί με τους Ελληνες εργάτες για να αποκτήσουμε τη δική μας εξουσία».

Από πλευράς του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση η Αντιγόνη Μαλλάτου, η οποία με τη σειρά της τόνισε ότι «η νέα γενιά, οι εργαζόμενοι, εμπνέονται από τη μεγαλειώδη προσφορά του ΚΚΕ στη χώρα μας, από το θρυλικό ΕΑΜ - ΕΛΑΣ από το πάθος και τη θυσία χιλιάδων αγωνιστών της τάξης μας, ενάντια στο φασισμό. Η προσπάθεια του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του να κερδίσουν τη νεολαία με τη διαστρέβλωση δε θα περάσει».


Ο Σαμπέρ Τατζίκ εκ μέρους των πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας τόνισε την ανάγκη οι ίδιοι οι λαοί να υπερασπιστούν την ειρήνη στον κόσμο.

«60 χρόνια πέρασαν αλλά δε μείωσαν τη λάμψη και το γόητρο της νίκης των λαών, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού που πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την επέλαση του φασισμού», επισήμανε ο Φώτης Μεσσάδος εκ μέρους του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.

Στην ομιλία του, ο Βαγγέλης Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τόνισε ότι «η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας από την αυθαιρεσία και την παραχάραξη, που επιχειρούν οι απολογητές του ιμπεριαλισμού, δεν αποτελεί μόνο χρέος τιμής στα 50 εκατομμύρια θύματα της θηριωδίας του φασισμού - ιμπεριαλισμού, αλλά αποτελεί πριν από όλα υποχρέωση προς το μέλλον, όρος ζωής για την εργατική τάξη, το κίνημά της, την προοπτική της κοινωνίας να απαλλαγεί από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους μπροστά στις σύγχρονες συνθήκες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, συνεχίζοντας τη βαριά ιστορική κληρονομιά των αγώνων του λαϊκού κινήματος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και οι αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα μουσικά συγκροτήματα των νέων εργαζομένων από συνδικάτα της Αθήνας καθώς και από το συγκρότημα των Τούρκων Μεταναστών στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org