Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμη να «βοηθήσει» η Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό και να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Μέρας της Ευρώπης ο Α. βαν ντερ Μιρ εκφράζει την ελπίδα ότι με κάποια συμβιβαστική λύση θα υιοθετηθούν τάχιστα οι προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την οικονομική βοήθεια και τις ειδικές προϋποθέσεις εμπορίου για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Εξάλλου, ανέφερε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες, μεταξύ των οποίων και η προετοιμασία ενός κατάλληλου διαπραγματευτικού πλαισίου, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Αμφιλεγόμενες δηλώσεις Τούρκων επισήμων

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει θετικά την έναρξη νέας διαδικασίας για το Κυπριακό». Αυτή την εντύπωση αποκόμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την τριμερή συνάντηση που, όπως είπε, είχε στη Ρωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Επιστρέφοντας χτες από τη Μόσχα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις σχετικά με την εν λόγω συνάντηση και είπε: «Ο Ανάν εξέφρασε την άποψη ότι έχει παρέλθει η προηγούμενη διαδικασία και ότι μπορεί να αρχίσει νέα διαδικασία».

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ είδα ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιμετωπίζει αρνητικά την έναρξη διαδικασίας. Σε αντίθεση με προηγούμενές τους δηλώσεις, τούτη τη φορά αντιμετωπίζουν θετικά την έναρξη νέας διαδικασίας».

Από την άλλη μεριά, όμως, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, υποστήριξε χτες πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «απομακρύνεται από τη λύση του Κυπριακού». Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας ενημέρωσης, ο Ν. Ταν είπε ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσα στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε πως ο Κόφι Ανάν απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις για την άρση των περιορισμών σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. «Περιμένουμε ότι σύντομα θα υπάρξει ανταπόκριση στις εκκλήσεις αυτές», είπε ο Ν. Ταν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ