Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πάρε τον έναν... και χτύπα τον άλλον»

Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Βασιλείου, μίλησαν για το Κυπριακό...

Ο ένας πιο «ρεαλιστής» από τον άλλο - ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γ. Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης - βρέθηκαν χτες και οι τρεις μαζί να προπαγανδίσουν την πολιτική του συμβιβασμού άνευ όρων, που με συνέπεια υπηρέτησαν δίνοντας αγώνα υπέρ του «σχεδίου Ανάν».

Η χτεσινή συνάντηση των τριών πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Βασιλείου με τίτλο Κύπρος -Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ' αυτήν την εκδήλωση, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο για το γεγονός ότι δε γνωστοποιεί τις αλλαγές που επιθυμεί στο «σχέδιο Ανάν». Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός παρατήρησε πως η στάση κατά την οποία «τις θέσεις μου τις κρατάω μυστικές και δεν προτείνω στις διαπραγματεύσεις» δεν έχει λογική.

«Αυτή η θέση σημαίνει πως κάποιος δεν προτείνει, είτε γιατί κάτι που έχει να πει είναι μαξιμαλισμός, είτε γιατί φοβάται πως αυτά που θα πει θα γίνουν αποδεκτά και θα λυθεί το Κυπριακό, πράγμα το οποίο είναι ένα εθνικό όνειρο και ελπίζω να το προλάβουμε και εμείς οι παλιοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η ένταξη της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής του Ελσίνκι και εξέφρασε την ευχή το δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι για το «σχέδιο Ανάν» «να μη γίνει συγχωροχάρτι της εισβολής και να μη λάβουν καθεστώς Ταϊβάν τα Κατεχόμενα». Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η δυναμική των πραγμάτων δε θα αφήσει το Κυπριακό στο ράφι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Η τελική κατάληξη εξαρτάται από τη συμβολή μας. Και γι' αυτό πρέπει διαρκώς να παίρνουμε πρωτοβουλίες».

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, ισχυρίστηκε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ υπήρξε μεγάλη επιτυχία για τη Λευκωσία, αλλά και η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας για πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλείου υπογράμμισε την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση και βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα, όλος ο πολιτικός κόσμος και ιδιαίτερα ο Κώστας Σημίτης στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Μπορεί στο παρελθόν να έγιναν πολλά λάθη, να έγιναν εγκλήματα, οφείλουμε να έχουμε τη δύναμη να δούμε μπροστά και να διδαχθούμε από την Ευρώπη που κατόρθωσε να επουλώσει τις πληγές της και να πετύχει το θαύμα που σήμερα γιορτάζουμε», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ