Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Εκδηλώσεις στη Γερμανία

Στη χώρα των δραστών, των ηττημένων και απελευθερωμένων από το χιτλερικό φασισμό, τη Γερμανία, το Σαββατοκύριακο υπήρξε ένας μαραθώνιος αναμνηστικών εκδηλώσεων. Από τη μια των επίσημων με αποκορύφωμα την κοινή συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ (Εθνικής Βουλής) και του Μπουντεσράτ (Βουλής των αντιπροσώπων των κρατιδίων) και από την άλλη των λαϊκών εκδηλώσεων με καταθέσεις στεφανιών σε αντιφασιστικά μνημεία και με παρελάσεις - συγκεντρώσεις κατά του φασισμού και για τη συνεργασία των λαών.

Στην κοινή συνεδρίαση των Βουλών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χ. Κέλερ, δήλωσε μεν ότι «εμείς οι Γερμανοί προσβλέπουμε με τρόμο και ντροπή στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που εξαπολύθηκε από τη Γερμανία», όμως δεν παρέλειψε να διαχωρίσει την «καλή» Δυτική Γερμανία για την οποία «έχουν λόγο να είναι υπερήφανοι», από τη σοσιαλιστική ΓΛΔ, «όπου μετά το τέλος του πολέμου δεν τέλειωσε η αδικία».

Σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και στο Πότσδαμ από το Γερμανικό Κίνημα Ειρήνης, παραβρέθηκε και ο Θανάσης Παφίλης, ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Μέσα στις ποικίλες λαϊκές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι χιλιάδες αντιφασίστες καθήλωσαν στην Αλεξάντ Πλατζ επί ώρες μια συγκέντρωση νεοναζιστών που επιχείρησαν να διαδηλώσουν με το σύνθημα «60 χρόνια ψέμα απελευθέρωσης - Τέρμα στη λατρεία της (γερμανικής) ευθύνης».


Θ.Β


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ