Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμός για τις μαζικές διεκδικήσεις περιουσιών

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι αν οι προσφυγές από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για διεκδίκηση των περιουσιών τους πάρουν μαζικό χαρακτήρα «θα δημιουργηθούν νέα και πολύπλοκα δεδομένα». Ομως, σημείωσε ότι το δικαίωμα κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει τα δίκαιά του διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και πρόσθεσε ότι γι' αυτό η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει για να σταματήσει τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων των οποίων οι περιουσίες στα Κατεχόμενα τυγχάνουν παράνομης εκμετάλλευσης. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει ούτε για να εξωθήσει τους Ελληνοκύπριους στην κατάθεση προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι ούτε αυτό θα ήταν ορθό. Δήλωσε, επίσης, ότι κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο ώστε να αναχαιτιστεί και να τερματιστεί η εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα από πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απέρριψε το αίτημα του ΔΗΣΥ για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με σκοπό τη συζήτηση του χειρισμού του θέματος των ελληνικών περιουσιών στα Κατεχόμενα.

Δήλωσε ότι με τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο του θέματος της εκμετάλλευσης από Τουρκοκύπριους και αλλοδαπούς των περιουσιών «θα επιβεβαιώσουμε τη θέση της Τουρκίας ότι οι προσφυγές για το ζήτημα αυτό στα δικαστήρια δεν είναι αντικείμενο εφαρμογής του ανθρώπινου δικαιώματος του πολίτη να κατέχει περιουσία, αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης των πολιτικών εξουσιών του κράτους».

Ο Τ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι τα βασικότερα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όχι η εξασφάλιση πρόσκαιρων κομματικών σκοπιμοτήτων».

Δεν υπάρχει πρόταση για την Αμμόχωστο

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολι Ρεν, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο θα κομίσει πρόταση για την Αμμόχωστο, η οποία δεν είναι αρεστή στην κυβέρνηση.

Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν είναι αυτός ο σκοπός της επίσκεψης» του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Πρόσθεσε ότι ο Ο. Ρεν επισκέπτεται την Κύπρο «ύστερα από παρότρυνση της κυβέρνησης για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση». Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ευρωπαίου αξιωματούχου στο νησί θα συζητήσουν «τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ και όλα τα θέματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ο. Ρεν είναι κομιστής πρότασης για την Αμμόχωστο, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε: «Καμία πρόταση απ' ό,τι ξέρω δε μεταφέρει, ούτε αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψής του, εκτός από τις φαντασίες των δημοσιογράφων που πολύ συχνά βλέπουν πρωτοβουλίες, σχεδιασμούς και ενέργειες».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της Αμερικανίδας βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Λόρα Κένεντι, η οποία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό δεν ήταν το αντικείμενο της συνάντησης» που είχε με την Αμερικανίδα αξιωματούχο.

Εξάλλου, ερωτηθείς για δηλώσεις επισήμων από ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στην εφαρμογή των κανονισμών και νόμων από τους οποίους διέπεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ποιος εμποδίζει την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, όταν η κυβέρνηση προτείνει την άμεση εφαρμογή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενίσταται στην εφαρμογή του. Επανέλαβε επίσης ότι η απόφαση της Ενωσης είναι να ενισχυθούν οικονομικά οι Τουρκοκύπριοι και να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις ώστε οι Τουρκοκύπριοι να ξεφύγουν απ' αυτό που αποκαλούν οικονομική απομόνωση και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει όλα τα μέτρα να προσβλέπουν στην επανένωση και εναρμόνιση της οικονομίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org