Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Περί... προσάρτησης των βαλτικών χωρών

Με αφορμή τη φετινή 60ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης οι βαλτικές χώρες και οι «θεωρίες περί προσάρτησής τους από τη Σοβιετική Ενωση» έρχονται πιο επιθετικά στο προσκήνιο, στην προσπάθεια που κάνουν οι ιμπεριαλιστές και σύμμαχοί τους να ξαναγράψουν ανεστραμμένη την Ιστορία. Οι ωμές προκλήσεις από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, της ΕΕ και των ηγεσιών των χωρών αυτών κάνουν λόγο για «απελευθέρωσή τους μόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», υπονοώντας την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Τα ίδια όμως τα ιστορικά γεγονότα διαψεύδουν τους σημερινούς παραχαράκτες. Οι χώρες αυτές, της Βαλτικής Θάλασσας (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) και οι λαοί τους συμμετείχαν στους επαναστατικούς αγώνες, όπως και οι άλλοι λαοί της μεγάλης χώρας της ΕΣΣΔ. Αμέσως με το ξέσπασμα και την επικράτηση της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του '17 οι εργάτες και τα επαναστατικά κόμματα των χωρών αυτών οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στις αστικές τάξεις τους. Γίνονται εξεγέρσεις ενάντια στα αστικά καθεστώτα και περνάει μια περίοδος σκληρών αναμετρήσεων με αίτημα του λαϊκού κινήματος, που ανακηρύσσει τις χώρες αυτές σε Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες, τη σύναψη συμφωνίας με τη σοσιαλιστική Ρωσία. Ακολουθεί μια παρατεταμένη περίοδος σκληρής αντίδρασης και ματοκυλίσματος των λαϊκών κινημάτων από την πλευρά των αστών και της αντίδρασης. Το αποτέλεσμα είναι να εγκαθιδρυθούν σε όλες τις χώρες φασιστικά καθεστώτα. Το Δεκέμβρη του 1926 στη Λιθουανία, το Μάρτη του 1934 στην Εσθονία και το Μάη του ίδιου χρόνου στη Λετονία. Τα καθεστώτα αυτά με την ηρωική πάλη των λαών της Βαλτικής ανατράπηκαν και εγκαθιδρύθηκε η σοβιετική εξουσία, το καλοκαίρι του 1940. Οι Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες που εγκαθιδρύθηκαν ζήτησαν την είσοδό τους στην ΕΣΣΔ, πράγμα που έγινε δυνατό για τη Λιθουανία και τη Λετονία στις 21 Ιούλη και την Εσθονία στις 6 Αυγούστου του 1940.

Είναι φανερό δηλαδή ότι σε αυτές τις χώρες τα λαϊκά κινήματα επέλεξαν να ανήκουν στη νέα πατρίδα, τη Σοβιετική Ενωση, πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την έναρξη του πολέμου οι χώρες αυτές κατακτώνται από τη ναζιστική φασιστική Γερμανία και χιλιάδες αγωνιστές βασανίζονται και σκοτώνονται από τους φασίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Εσθονία ο μίσος περίπου πληθυσμός θανατώθηκε από τους ναζί και τα ντόπια τάγματα των Ες-Ες (που σήμερα ξανασηκώνουν κεφάλι), που είδαν με την εισβολή των Γερμανών την ευκαιρία να τσακίσουν το επαναστατικό κίνημα. Για τρία χρόνια οι βαλτικές χώρες ήταν υπό το ναζιστικό ζυγό, μέχρι να απελευθερωθούν το καλοκαίρι του 1944 από τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό και οι λαοί τους να μπορούν να αποφασίσουν και πάλι για το μέλλον τους, που ήταν η συνειδητή επιλογή τους να επανενωθούν με την ΕΣΣΔ. Αυτή είναι η πραγματικότητα που οι σημερινοί ιμπεριαλιστές θέλουν οι λαοί - και ιδιαίτερα οι νέες γενιές που δε γνώρισαν την ΕΣΣΔ - να αγνοούν.


Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2007-09-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-09-28 00:00:00.0)
Ο λαός μπορεί να έχει κρίση(2006-02-01 00:00:00.0)
Η αντισοβιετική ψύχωση ξαναγράφει την Ιστορία(2005-05-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-09-28 00:00:00.0)
«Πολεμικά παιγνίδια» του ΝΑΤΟ στη Βαλτική(2000-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ