Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια

Οξυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αποτυπώνει δημοσκόπηση της «Kapa Research» για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», αλλά και τάσεις αποδυνάμωσης του δικομματισμού, με τις επιλογές «λευκό» και «άκυρο» στην πρόθεση ψήφου να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Στο σύνολο η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» φτάνει το 14,3% αντί 8,9% στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ το ποσοστό που συγκεντρώνει ο δικομματισμός ανέρχεται στο 73%, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από αυτό που κατέγραφαν προηγούμενες μετρήσεις. Το ποσοστό του ΚΚΕ καταγράφει αυξητική τάση.

Το 67,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν «πολύ» (42,3%) και «μάλλον» (25,3%) «δυσαρεστημένο» από την ως σήμερα πορεία της κυβέρνησης, ενώ «πολύ ικανοποιημένο» δηλώνει το 8,5% και «μάλλον ικανοποιημένο» το 22,4%. Σχετικά με το αν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις «ΟΧΙ» απαντά το 35,9% και «μάλλον ΟΧΙ» το 24,6%, ενώ «ΝΑΙ» και «μάλλον ΝΑΙ» δηλώνει αντίστοιχα το 13% και 22%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην ερώτηση «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», το 37,5% απαντά ΝΔ, το 35,1% ΠΑΣΟΚ, το 6,5% ΚΚΕ, το 3,5% ΛΑΟΣ, το 3,1% Συνασπισμό, ενώ «λευκό - άκυρο» απαντά το 3,7% των ερωτηθέντων και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 9%.

Η έρευνα καταγράφει και την απαισιοδοξία των ερωτηθέντων σε σχέση με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και τα αποτελέσματα που αυτή θα έχει, με το 64,9% να δηλώνει πως διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας.

Η συλλογή των στοιχείων της έρευνας έγινε μεταξύ 4 και 9 Σεπτέμβρη 2004, διεξήχθη πανελλαδικά, σε άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών και σε δείγμα 1.656 νοικοκυριών.

Στο γεγονός ότι «αναγκάζεται να πάρει μέτρα που συνεπάγονται βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του χτες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τομών και μεταρρυθμίσεων που θίγουν καθεστηκυίες αντιλήψεις και οργανωμένα συμφέροντα», απέδωσε η κυβέρνηση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, συμπληρώνοντας παρ' όλα αυτά πως έχει «την κοινωνία στο πλευρό της και τους πολίτες συμμάχους της».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org