Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πιο πολλά και πιο γρήγορα στο μεγάλο κεφάλαιο
  • «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», το σαφέστατο μήνυμα του πρωθυπουργού προς την πλουτοκρατία
  • «Ακόμα περισσότερα ακόμα γρηγορότερα», υποσχέθηκε
  • Ανανέωσε τις δεσμεύσεις του για ταχεία υλοποίηση των αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών

Γρηγοριάδης Κώστας

«Φυγή προς τα μπρος» με ακόμα περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο και πιο σκληρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, πραγματοποιεί η κυβέρνηση Καραμανλή, επιχειρώντας έτσι να πείσει την πλουτοκρατία ότι είναι ο αυθεντικός διαχειριστής των συνολικών συμφερόντων της.

Ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να ανανεώσει και εμπλουτίσει τις δεσμεύσεις του προς το μεγάλο κεφάλαιο για ταχύτατη υλοποίηση των αντεργατικών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ζητώντας παράλληλα στήριξη στην κυβέρνησή του.

Από την άλλη, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει έστω και μια θετική κουβέντα για τους εργαζόμενους, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τη λογική της αναμέτρησης και της σύγκρουσης με τα δικαιώματά τους, πίσω από τις κορόνες περί «συναίνεσης».

«Δίνουμε σε Ελληνες και ξένους επενδυτές ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός», ήταν το πεντακάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Περιγράφοντας το είδος της ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση και μάλιστα στην περιφέρεια, ο πρωθυπουργός δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για ανάπτυξη η οποία στηρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο και υπηρετεί την αύξηση των υπερκερδών του. Φυσικά, επιχείρησε να πείσει ότι πρόκειται για «μονόδρομο» στον οποίο αντιστέκονται μόνον «όσοι δε θέλουν αλλαγές»(!), ενώ δε δίστασε να συνδέσει τις καλύτερες μέρες για το λαό με την επιτυχή υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών!

«Προχωρούμε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου τομών και μεταρρυθμίσεων, που θα νοικοκυρέψουν την οικονομία και θα βελτιώσουν, μέσα σε 2 χρόνια, την οικονομική πραγματικότητα για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι «τομές και μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση, με ρεαλισμό, αλλά και με τόλμη».

Αφού επισήμανε ότι ήδη αποδίδουν αποτελέσματα ο νέος φορολογικός και αναπτυξιακός νόμος, το νέο σύστημα αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς και οι νόμοι για τους διαγωνισμούς και τις μελέτες στα δημόσια έργα, παρέθεσε τα «φρέσκα» φιλομονοπωλιακά νομοθετήματα που προωθεί για το επόμενο διάστημα, προσφέροντας νέα γενναία «κίνητρα» στο μεγάλο κεφάλαιο. Ως τέτοια ανέφερε το ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου και το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσεις γης.

Στην προσπάθειά του να πείσει για το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησής του προς την περιφέρεια, επικαλέστηκε τα μεγάλα έργα, ύψους 5 δισ. ευρώ, που δημοπρατούνται μέσα στο 2005 από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ περηφανεύτηκε και για την ιδιωτικοποίηση των εθνικών δρόμων μέσω των έξι συμβάσεων παραχώρησης έξι μεγάλων οδικών αξόνων στο μεγάλο κεφάλαιο!

Ο Κ. Καραμανλής αναγόρευσε σε βασικό κριτήριο για την παραμονή των υπουργών στην κυβέρνηση την αποδοτικότητα στην ταχεία προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», τονίζοντας ότι «προτεραιότητα είναι να προωθήσουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο και κυρίως τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ζήτησε «διαρκή επιτάχυνση» και «ούτε μία μέρα καθυστέρηση», επισημαίνοντας ότι «θέλουμε ακόμα περισσότερα, ακόμα γρηγορότερα», καθώς και «λίγα λόγια, πολλή δουλιά - πολύ έργο».

Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και τις δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κ. Καραμανλής καθησύχασε τους υπουργούς ότι δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού, ζητώντας τους να μη συμμετέχουν σε κουβέντες που δε βοηθούν σε τίποτα, γιατί «οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι δική μου δουλιά και ευθύνη».

Ενθαρρύνοντας τα μέλη της κυβέρνησης να προχωρήσουν πιο γρήγορα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει την ανοχή του ελληνικού λαού επειδή «οι πολίτες γνωρίζουν ότι δε λύνονται όλα διά μιας», ενώ αντιδρούν «όσοι δε θέλουν τις αλλαγές γιατί είναι βολεμένοι με τα κακώς κείμενα». «Επιλέξαμε, συμπλήρωσε, τον πιο δύσκολο δρόμο, να μην είμαστε αρεστοί στα συμφέροντα, και τα παντός είδους μικρά και μεγάλα συμφέροντα μάς το ανταποδίδουν με το δικό τους τρόπο».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ξεδιάντροπη προσπάθεια εμπαιγμού των αγροτών, προφανώς για να προλάβει την απάντηση στο εύλογο ερώτημα «πώς τη στιγμή που η περιφέρεια αναπτύσσεται οι αγρότες ξεκληρίζονται και εξαφανίζονται»... «Οι αγρότες είναι ο κόσμος που στήριξε τους αγώνες μας και οφείλουμε να είμαστε διαρκώς δίπλα στους δικούς τους αγώνες», ανέφερε δημαγωγώντας ασύστολα ο Κ. Καραμανλής, ενώ συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι «ακούμε τη φωνή του αγροτικού κόσμου», αποφεύγοντας να διευκρινίσει τι κάνει η κυβέρνηση μετά...

«Αδιάφοροι» δήθεν για το πολιτικό κόστος των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους υπουργοί, προσερχόμενοι στη χθεσινή συνεδρίαση: «Η κυβέρνηση είναι ισχυρή. Στηρίζεται σε μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, τη στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Προχωρά στο έργο της. Ολα τα άλλα είναι απλά για να κουβεντιάζονται», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης ζήτησε «να αφήσουμε τις γκρίνιες και να στρωθούμε στη δουλιά, να παράγουμε έργο, γιατί γι' αυτό θα κριθούμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ