Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την ερχόμενη Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την επόμενη Κυριακή, 15 Μάη, πορευόμαστε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη στη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην πλατεία Συντάγματος. Η πορεία αυτή, με κεντρικό σύνθημα «Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό», είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ και τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα, σημειώνεται ότι η ΕΕΔΥΕ «συνεχίζει τον αταλάντευτο αγώνα που σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ξεσηκώνονται μπροστά στη βαρβαρότητα που βιώνει η ανθρωπότητα από την άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού». Και υπογραμμίζεται: «60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η 9η Μάη είναι η μέρα της μεγάλης αυτής Νίκης που μας υπενθυμίζει ότι οι Λαοί μέσα από τον τιτάνιο αγώνα τους έφτασαν στη συντριβή του φασισμού και όλων των κηρυγμάτων υποτέλειας και υποταγής στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Σήμερα οι ιμπεριαλιστές μαζί με όσους ανέλαβαν την υποστήριξή τους θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορική νίκη, να σκύψουμε το κεφάλι ή να προσαρμοστούμε σ' έναν "καλύτερο ιμπεριαλιστικό κόσμο", να υποταχτούμε στον ιμπεριαλισμό. Βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στην υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί.


Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης και το λαό να διαδηλώσουν σε ολόκληρη τη χώρα με πολύμορφες εκδηλώσεις, με το σύνθημα:

"50 χρόνια ΕΕΔΥΕ - 60 χρόνια Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό".

Κορυφαίο γεγονός την Κυριακή 15 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέτος συμπληρώνονται 42 χρόνια από τη δολοφονία του».

Οπως επισημαίνεται στο κάλεσμα, όσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα (αφετηρία ο Τύμβος στις 8.00 π.μ.), μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς (ΠΑΛΛΗΝΗ - ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. και θα κορυφωθούν με την άφιξη της πορείας στις 8 μ.μ.

Το πολιτικό πλαίσιο της πορείας

Το πλαίσιο της Μαραθώνιας Πορείας είναι το εξής:

«Διαδηλώνουμε:

- Για να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

- Για να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν.


- Για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.

- Για να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, NATO, EE.

- Για να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες για την κατοχή στο Ιράκ.

- Για να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την πατρίδα μας.

- Για να προστατέψουμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας από τους ΝΑΤΟικούς "προστάτες" που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς.

Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς

Ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το πρόγραμμα της πορείας

- 8.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Θα γίνει η τελετή της εκδήλωσης.

- 8.30 Εκκίνηση της πορείας.

- 9.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ: Ολιγόλεπτη στάση, εκδήλωση.

- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ: Νέα ολιγόλεπτη στάση, εκδήλωση.

- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ: Στάση, εκδήλωση.

- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ: Στάση, ξεκούραση των οδοιπόρων.

- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ: Εκδήλωση.

- 17.30 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ολιγόλεπτη στάση, εκδήλωση.

- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Τερματισμός της πορείας (μέσω Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα). Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Συναυλία. Παραδοσιακοί χοροί.

Οδηγίες προς οδοιπόρους της Μαραθώνιας Πορείας

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή 15 Μάη 2005 στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

- Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

- Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

- Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

- Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στα Προπύλαια.

- Κατά την έναρξη της πορείας θα πωλούνται καπέλα και μπλουζάκια με το σήμα της ΕΕΔΥΕ από την Οργανωτική Επιτροπή.

Πούλμαν για το Μαραθώνα

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρούν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. καθώς και από τις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά με ευθύνη των τοπικών επιτροπών ειρήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 3844.853, 3827.303.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org