Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Αναζητούν φόρμουλα για πιο επιθετική συναίνεση

Στο τραπέζι οι προτάσεις Σαμαρά και η διαδικασία έγκρισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, για να εμπεδωθεί καλύτερα η συνεργασία στο τσάκισμα του λαού

Στόχος του αστικού πολιτικού συστήματος είναι να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στο κίνημα. Γι' αυτό προωθεί την πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ
Στόχος του αστικού πολιτικού συστήματος είναι να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στο κίνημα. Γι' αυτό προωθεί την πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ
Τις κοινές στρατηγικές και προγραμματικές θέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί η κυβέρνηση και ξεδιπλώνει με μεθοδικό τρόπο την επιχείρηση συναίνεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα, με στόχο την υποταγή του λαού στα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στελέχη της κυβέρνησης, μετά το «παράθυρο» συναίνεσης που άνοιξε χτες ο Αντ. Σαμαράς καλώντας την κυβέρνηση να «νομοθετήσουν από κοινού» με τη ΝΔ με αιχμή το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και τη δημόσια περιουσία, αναζητούν «φόρμουλα» για να «διευκολύνουν» τη ΝΔ στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο Γ. Παπανδρέου έστειλε νέο κάλεσμα συναίνεσης το Σάββατο από τα Καλάβρυτα σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά στα οποία και συγκλίνουμε, και μπορούμε να συγκλίνουμε. (...) Χρειάζεται συνεργασία και κοινή προσέγγιση στα βασικά». Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι μπορεί να υπάρξει νέα πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τον Αντ. Σαμαρά σε μια «κατ' ιδίαν συνάντηση», προκειμένου να «βρεθεί ένα πεδίο σύγκλισης». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα και για το θέμα του φορολογικού (μείωση φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ) που εμφανίζει σαν «αγκάθι» για τη συναίνεση η ΝΔ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ξεκαθαρίσει στον Αντ. Σαμαρά ότι η συναίνεση στην προώθηση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου αποτελεί την «αναγκαία παράμετρο» για να «εξασφαλίσει η χώρα νέο δάνειο» από το μηχανισμό. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους κλυδωνισμούς που θα προκληθούν γενικά στο αστικό πολιτικό σύστημα από τις αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων στα νέα σκληρά μέτρα.

Θέλουν να διευκολύνουν τη ΝΔ

Χτες, ο πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στα πλαίσια των διαβουλεύσεων και με την τρόικα στο φόντο και των προσπαθειών για να βρεθεί «χρυσή τομή» με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χτες ότι στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι απολύσεις στις πρώην ΔΕΚΟ και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κλείσιμο υπηρεσιών του δημοσίου, τα νέα χαράτσια (μεταφορά στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ ειδών λαϊκή κατανάλωσης, εξίσωση φόρων πετρελαίου κίνησης με θέρμανση κα) που ετοιμάζεται να επιβάλει στα λαϊκά νοικοκυριά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε και η «νομική πλευρά» για τη σύσταση της «Ανεξάρτητης Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων» με την τρόικα να ζητά τη στελέχωση της με τεχνοκράτες που θα επιλέξει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την κλιμάκωση του πολέμου εναντίον των εργαζομένων. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, μέσα στη βδομάδα «θα ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και θα ακολουθήσει η κατάθεσή του στη Βουλή.

Ο ίδιος, συνεχίζοντας το πολιτικό «φλερτ» με τη ΝΔ, σημείωσε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν - ακόμα και άτυπα - να εκφράσουν τη θέση τους, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα αυτού του Μεσοπρόθεσμου», υπενθυμίζοντας ότι «έπονται και εφαρμοστικοί νόμοι, που θα μπορεί να γίνει διαφοροποίηση, τουλάχιστον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εφόσον δεν συμφωνούν με όλο το Μεσοπρόθεσμο, κατά τη διαδικασία αυτών των νόμων, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν το Μεσοπρόθεσμο, αργότερα».

Σενάρια μεταμφίεσης

Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνονται τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει «μικρό κυβερνητικό σχήμα» με τη συμμετοχή τεχνοκρατών. Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιούνη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, με συνέντευξή του στο «Real Fm» ανέφερε ότι «μπορούν να γίνουν δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής, από την κοινωνία και την αγορά, όμως, ο πυρήνας της θα πρέπει να παραμείνει πολιτικός».

Χτες, αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανακοινώθηκε και η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πάντως υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός «δεν ήθελε να εμφανιστεί κλίμα δυσαρέσκειας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» ενόψει και της προσπάθειας για την εξασφάλιση «συναίνεσης» με τη ΝΔ.

Στο μεταξύ, νέο γύρος αποπροσανατολιστικής εσωκομματικής αντιπαράθεσης - που έχει ωστόσο να κάνει και με τα σενάρια ανασχηματισμού στην κυβέρνηση - ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, στη «ΝΕΤ», ότι «πρέπει να αλλάξει η εικόνα του βουλευτή ως καθεστώς». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας στον υπουργό σημείωσε: «Ο κ. Δρούτσας είναι υπουργός Εξωτερικών και δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής, (...) Καλό θα έκανε λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών να ασχοληθεί με τα προβλήματα του υπουργείου και να αφήσει τους βουλευτές, που αυτή τη στιγμή τραβάνε το δικό τους Γολγοθά, που πρέπει να στηρίζουν το μνημόνιο ενώ πιθανά έχουν και αντιρρήσεις και άλλες οπτικές, που πρέπει να απολογούνται κάθε μέρα, και καλά κάνουν, στους ψηφοφόρους τους»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ