Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 16ο Συνέδριο

Μεταφορά πείρας και ένταση της δουλειάς για να δυναμώσει η προσφορά του φιλειρηνικού κινήματος στους ταξικούς αγώνες

Από τις εργασίες του Συνεδρίου. Στο βήμα, η Βέρα Νικολαΐδου, απερχόμενη γγ της ΕΕΔΥΕ
Από τις εργασίες του Συνεδρίου. Στο βήμα, η Βέρα Νικολαΐδου, απερχόμενη γγ της ΕΕΔΥΕ
Η καρδιά του φιλειρηνικού κινήματος χτύπησε επί δύο μέρες, το Σάββατο και την Κυριακή, στην Αθήνα, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου όπου πραγματοποιήθηκε το 16ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Περίπου 230 αντιπρόσωποι από 55 Επιτροπές Ειρήνης απ' όλη την Ελλάδα, μετέφεραν πείρα από τη δράση του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συζήτησαν για τους επόμενους στόχους του και αποφάσισαν για την παραπέρα πορεία και δράση του, όπως αυτά αποτυπώνονται στο σύνθημα του Συνεδρίου «Κίνημα ειρήνης δυνατό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους άδικους πολέμους, για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών».

Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, καθώς συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την εκτέλεσή του, γιατί μάζευε υπογραφές για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Μια ξεχωριστή στιγμή, φορτισμένη συγκινησιακά, ήταν η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε δύο παλαίμαχους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, με μεγάλη προσφορά στο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και αγώνες πολλών δεκαετιών, στον Ευάγγελο Μαχαίρα απερχόμενο πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και στον Παναγιώτη Μακρή, επίτιμο δήμαρχο Καισαριανής. Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε επίσης στην Δανάη Μωραΐτου, για την ακούραστη και αδιάκοπη προσφορά της στην ΕΕΔΥΕ.

Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης μέρας εκδόθηκε χαιρετιστήριο ψήφισμα που μεταφέρθηκε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που την ώρα εκείνη ήταν σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Εκδόθηκε επίσης ψήφισμα συμπαράστασης στους στρατευμένους και στην πρωτοβουλία τους να καταδικάσουν την ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη.

Κίνημα με προοπτική

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν, ο Γ. Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και γγ του ΠΣΕ, ο Μπ. Αγγουράκης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επίσης καθηγητές Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Χρ. Κουρτελλάρης, από το ΠΑΜΕ ο Θ. Πατούλιας, από το ΜΑΣ ο φοιτητής Ν. Ζαχαρόπουλος, από την ΚΕΘΑ ο απόστρατος αξιωματικός Ν. Τζοβλάς, από την ΕΕΔΔΑ η Ευγενία Παπαμακαρίου. Στους συνέδρους απηύθυνε χαιρετισμό η γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας στην Αθήνα Ελισέλια Ντίαζ.

Ο Θ. Παφίλης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανάγκη το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, ώστε να συμβάλει αποφασιστικά μαζί με το εργατικό στη λαϊκή αντεπίθεση. Υπάρχουν, είπε, όλες οι προϋποθέσεις το κίνημα ειρήνης για το επόμενο διάστημα να κάνει ένα σημαντικό βήμα. Πρέπει, πρόσθεσε, να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί το σύστημα θα στήσει και παγίδες και διάφορα αναχώματα. Το κίνημα ειρήνης μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον απεγκλωβισμό του λαού και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια μεγάλη άνοδο του κινήματος στη χώρα μας.

Μέσα από τις 45 ομιλίες αντιπροσώπων αναδείχθηκαν τα πολύ θετικά βήματα, οι δυσκολίες, οι αδυναμίες, αλλά και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος. Στόχος μας, τόνισε η Βέρα Νικολαΐδου, κάνοντας το κλείσιμο των εργασιών εκ μέρους της απερχόμενης Γραμματείας, είναι η ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ο συντονισμός του με το ταξικό κίνημα και μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ο συντονισμός του με το παγκόσμιο κίνημα. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα η ΕΕΔΥΕ και πώς θα βοηθηθούν καλύτερα οι κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης.

Νέα Γραμματεία

Το σχέδιο απόφασης παρουσίασε ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, μέλος της απερχόμενης Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και οργανωτικός γραμματέας του ΠΣΕ, τονίζοντας ότι χρειάζεται σήμερα ένα κίνημα μαζικό ρωμαλέο και μαχητικό, που θα διεγείρει και θα συσπειρώνει το λαό, θα συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το ταξικό εργατικό κίνημα και στο στόχαστρό του θα βρίσκονται σταθερά η ελληνική αστική τάξη, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και το σύνολο των ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του νέου Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ που αποτελείται από 68 μέλη, το οποίο στη συνέχεια εξέλεξε την νέα 11μελή Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ την οποία αποτελούν οι: Νίκος Ζώκας, Αγγελική Σαμούρη, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Γιώργος Λαμπράκης, Βέρα Νικολαΐδου, Ελένη Παπαδοπούλου, Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Αντωνίου, Νίκος Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Μαργανέλης, Ευγενία Παναγιωτοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ