Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι επιχειρήσεις ανήκουν στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες»

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα βάρβαρα μέτρα που τη συνοδεύουν, διαδήλωσαν το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νεολαίοι, γυναίκες που συμμετείχαν στη μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη διαδήλωση, μέσω των κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, κατέληξε στο Λιμάνι, σηματοδοτώντας την αντίσταση του εργαζόμενου λαού στο ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου μίλησε ο Γ. Νοτάκης από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν στα καλέσματα συναίνεσης, οργανώνοντας την αντίσταση με καθημερινούς, κλιμακούμενους και προπαντός ταξικά προσανατολισμένους αγώνες, πρώτα και κύρια στους χώρους δουλειάς, εκεί που παράγεται κι εκεί που λύνεται η ταξική σύγκρουση. Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να ξεκόψουν οριστικά από τα κόμματα της εξουσίας, να πετάξουν έξω από τις ηγεσίες των συνδικάτων τους συμβιβασμένους, που αυτή την ώρα, προσπαθώντας να διασωθούν, αλλάζουν χρώματα και στήνουν αναχώματα.

Η μαχητική πορεία, που ακολούθησε, δημιούργησε κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού στην πόλη. Με τα πανό και τα συνθήματα ο εργαζόμενος λαός, που συσπειρώνεται στο ταξικό κίνημα, σάλπισε την αντίσταση: «Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί μας κήρυξαν τον πόλεμο πολέμα τους κι εσύ», «Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στους καπιταλιστές».

Η πορεία μπήκε μέσα στο χώρο του Λιμανιού και κατέληξε έξω από το κτίριο διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). «Οι επιχειρήσεις ανήκουν στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «τα λιμάνια ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», βροντοφώναζαν, αναδεικνύοντας την απόφασή τους να εμποδίσουν την παράδοση της περιουσίας του λαού στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων.

Δήλωσαν πως η υπεράσπιση του Λιμανιού είναι υπόθεση όλου του λαού, όλων των εργαζόμενων, πρώτα απ' όλα των ταξικών δυνάμεων που θα αναλάβουν κι αυτό τον αγώνα. Δεν θα αφήσουν την υπεράσπιση του λιμανιού στα χέρια των συνδικαλιστικών ηγεσιών που μέχρι τώρα έβαζαν πλάτη για να προχωρά κομμάτι κομμάτι η ιδιωτικοποίηση και στον ΟΛΘ και στην ΕΥΑΘ.

Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις επόμενες καθημερινές μάχες στους χώρους δουλειάς και το νέο συλλαλητήριο, Παρασκευή 3 Ιούνη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Μακεδονία - Θράκη

Μαχητικές και μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις που έγιναν και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καστοριά. Εργαζόμενοι, από κάθε κλάδο δουλειάς, μαζί με τους αγρότες και τους ΕΒΕ, τους φοιτητές και σπουδαστές συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες και Κατερίνη. «Καμία θυσία - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», απαίτησαν και διαμήνυσαν πως τούτος ο δρόμος, της σύγκρουσης, που οδηγεί στη ρήξη και την ανατροπή, επιλέγεται καθημερινά και από νέες δυνάμεις.

Μαχητικές πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις έγιναν επίσης σε Κιλκίς, Πολύκαστρο, Νάουσα, Χαλκιδική, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Βέροια και Γρεβενά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ