Κεντρικός ομιλητής ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρέτισαν εκπρόσωποι των ΚΚ από Αλβανία και ΠΓΔΜ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση |
Χαιρέτισαν ο Μουχαρέμ Τζάφαμ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας και ο Γκόραν Νίκλε, υπεύθυνος Τύπου του ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ήταν η Τάσεφσκα Ντράγκιτσα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Μίλησαν, επίσης, ο Νόντας Στολτίδης, από το ΠΑΜΕ, ο Αβραάμ Εγρές από την ΠΑΣΥ, ο Βασίλης Καρατζίδης από την Επιτροπή Ειρήνης, ο Σελιμάι Λετίμ, Αλβανός μετανάστης και οι σλαβόφωνοι Γιώργος Νικόπουλος και Αλέκος Ουγγρίνος.
Οι σλαβόφωνοι κομμουνιστές αναφέρθηκαν στις διώξεις και την καταπίεση που γνώρισε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού για πολλές δεκαετίες, σημειώνοντας ότι η βάση αυτής της καταπίεσης ήταν ταξική και διαπλέκονταν με εθνικιστικές τριβές και διεκδικήσεις των αστικών τάξεων των διαφόρων γειτονικών βαλκανικών κρατών. Επίσης, σημειώθηκε ότι το σταμάτημα των διώξεων, διακρίσεων κ.λπ., συνδέεται άμεσα με την παρουσία και δράση του ΚΚΕ, με τη συμβολή του στους αγώνες των εργαζομένων, για την κατάκτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαχητική αντιιμπεριαλιστική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καστοριάς.
Ο Θ. Κωνσταντινίδης στο βήμα της εκδήλωσης |
«Παρακολουθούμε με προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις στα Βαλκάνια στα οποία δυναμώνει ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων και εμπλέκονται ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και την επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η ιστορική πείρα διδάσκει ότι η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις αξιοποιούν υπαρκτά μειονοτικά ζητήματα ή και δημιουργούν ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να διασπούν τους λαούς, για να περνούν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε.
Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, υπάρχει η μουσουλμανική μειονότητα, καθώς και σλαβόφωνοι. Το Κόμμα μας είχε στο παρελθόν, κι εξακολουθεί να αντιπαλεύει διακρίσεις σε βάρος τους, όταν και στο βαθμό που αυτές εμφανίζονται. Ομως, θέλουμε να τονίσουμε ότι η αναγνώριση "μακεδονικής εθνικής μειονότητας", καθώς και "τουρκικής" μειονότητας, όπως επιδιώκουν οι αστικές τάξεις και εθνικιστικοί κύκλοι των γειτονικών χωρών, με την ενθάρρυνση ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάνης και συνεπώς την αμφισβήτηση των συνόρων, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις και πιθανές πολεμικές αναμετρήσεις.
Το ΚΚΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη και στους λαούς της περιοχής και τονίζει πως τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τον κοινό αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και την ένταξη αυτού του αγώνα στον αγώνα για την εξουσία. Στο έδαφος αυτό μπορούν να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, δημιουργικά και να αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος, για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα είναι λαϊκή περιουσία.
Τα γεγονότα, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις σε Τυνησία κι Αίγυπτο, που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μουμπάρακ και του Μπεν Αλι (ηγετών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου προεδρεύει ο Γ. Παπανδρέου), δείχνουν, μεταξύ άλλων, πως οι λαοί έχουν δύναμη στα χέρια τους κι αυτή η δύναμη μπορεί να απελευθερωθεί για το δικό τους συμφέρον, στο βαθμό που κατακτιέται προσανατολισμός που δεν περιορίζεται στο διωγμό ενός δυνάστη αλλά ανοίγει το δρόμο για βαθιές αλλαγές, για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Για το σκοπό αυτό είναι αναντικατάστατη η παρουσία, η δράση επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος που θα είναι καλά προετοιμασμένο και ικανό να ανταποκριθεί και στις πιο σύνθετες εξελίξεις, στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης.
Η επικράτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας αποτελεί αναγκαιότητα για την ευημερία του λαού όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε καπιταλιστική χώρα, ανεξάρτητα από τη θέση της στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ανεξάρτητα από το αν η νίκη της λαϊκής εξουσίας προηγηθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη γειτονική χώρα, το σίγουρο είναι ότι θα επιδράσει στην άνοδο του λαϊκού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά και αντίστροφα, δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί νίκη της λαϊκής εξουσίας στην Ελλάδα χωρίς κλιμάκωση της ταξικής πάλης, λαϊκό ξεσηκωμό στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής. Η λαϊκή εξουσία σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, θα συγκεντρώσει ενεργά γύρω της και τις λαϊκές δυνάμεις των γειτονικών καπιταλιστικών κρατών, θα συμβάλει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επαναστατικής ανατροπής στον ευρύτερο περίγυρό της.
Με τις σκέψεις αυτές, αγαπητοί σύντροφοι, σας καλούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πάλη μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα σχέδια των αστικών κυβερνήσεων της περιοχής, σε όλους αυτούς που με για την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών και των μεριδίων εκείνων ή των άλλων μονοπωλίων, καλλιεργούν στους λαούς τον εθνικισμό, στηρίζουν αποσχιστικά κι αλυτρωτικά κινήματα, που μπορεί να μετατρέψουν την περιοχή μας σε μια ακόμη εστία θερμών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Σας καλούμε να ενισχύσουμε το κοινό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, να δυναμώσουμε την πάλη για τη λαϊκή εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό, που είναι η μόνη εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους».