Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Eρευνες για το τουρκικό πλοίο που προσάραξε στην Κέα

Eρευνες πραγματοποιεί το Λιμενικό σχετικά με το τουρκικό πλοίο «DORDUNCU», το οποίο προσάραξε πριν από τρεις μέρες στον μώλο του λιμανιού της Κέας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 193 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το «Βήμα», οι έρευνες εξετάζουν αν πίσω από το συμβάν αυτό υποκρύπτεται νέο οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για μαζική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τη γειτονική χώρα με εμπορικά πλοία, προς Ελλάδα αλλά και Ιταλία, ενώ υπήρχε σχετική ενημέρωση της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η επιβίβαση των προσφύγων και η αναχώρηση του πλοίου έγιναν από μικρό λιμάνι κοντά στη Σμύρνη και όχι από το Τσανάκαλε, όπως αναφέρθηκε αρχικά. Φαίνεται η αναχώρηση του πλοίου να υπήρξε χωρίς κανέναν έλεγχο και με τη γνωστή ανοχή της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Το πλοίο με τεράστια λειτουργικά προβλήματα δεν είχε κανένα διακριτικό και σύμφωνα με το δημοσίευμα, «προκαλεί απορία πώς δεν υπήρξε κανείς έλεγχός του στη διάρκεια της πορείας του στο Αιγαίο».

Για το ταξίδι του πλοίου, ιδιοκτήτης του οποίου εμφανιζόταν από το 2015 η τουρκική εταιρεία «Ιdil Petrol Urnleri Ve Ticaret ls», συνελήφθησαν τρία μέλη του κυκλώματος, συριακής και τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι θεωρείται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα δουλεμπόρων. Σύμφωνα με αναφορές, το πλοίο είχε προορισμό την Ιταλία και παρουσίασε λόγω παλαιότητας και κακοκαιρίας σημαντικά μηχανικά προβλήματα, όπως και στο σύστημα πλοήγησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ