Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ολα τα κρίσιμα θέματα στο ιμπεριαλιστικό παζάρι

Χρειάζεται «οδικός χάρτης» για την «επίλυση των διαφορών», λέει ο πρωθυπουργός

Turkish Presidency

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στις πλάτες των λαών της περιοχής, προσφύγων και μεταναστών, με την κυβέρνηση να μπλέκει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης τη χώρα βαθιά στο παζάρι αυτό, εκθέτοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ικανοποίηση για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης που είχε την Τρίτη με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν. Σε χτεσινή του ανάρτηση είπε ότι «βρήκαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκτενώς πολλά θέματα, όπως την καταπολέμηση του κορονοϊού και την ανθρωπιστική κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας, λύσεις για την κρίση στη Συρία, το ζήτημα αιτούντων άσυλο και τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ». Πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία που βιώνουμε σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, θα δραστηριοποιήσουμε πιο ενεργά τους μηχανισμούς διπλωματίας και συνεργασίας και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές μας να επιλύσουμε τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά την τηλεδιάσκεψη, όπου συζητήθηκε και το Μεταναστευτικό, με φόντο την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καλλιεργήσει αυταπάτες για τη δήθεν «προστασία» που η ΕΕ θα παράσχει έναντι των τουρκικών προκλήσεων (και) στα σύνορα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε αναφορικά με τη συζήτηση για τις εξελίξεις πάνω στο Μεταναστευτικό: «Συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν υπήρξαν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα. Πρέπει, πιστεύω, να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εάν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις», παραπέμποντας ουσιαστικά στην παραπέρα όξυνση του παζαριού με την Αγκυρα.

Η Μέρκελ περιέγραψε ως «πολύ χρήσιμη συνομιλία» την τηλεδιάσκεψη με τον Ερντογάν, στην οποία μάλιστα η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ στο όνομα της «στήριξης των προσφύγων». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και στους όρους «διευθέτησης» του Συριακού, αναφέροντας πως η Αγκυρα ενημέρωσε για τις περιπολίες στο μήκος της οδικής αρτηρίας κοντά στο Ιντλίμπ, «αλλά βεβαίως εμείς στηρίξαμε τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία σε πιο ευρύ φάσμα». Συνεχίζοντας η καγκελάριος τόνισε ότι «ταχθήκαμε ξεκάθαρα υπέρ της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και δείξαμε την πρόθεση να δώσουμε ενδεχομένως περισσότερη οικονομική βοήθεια, αλλά και να μην αφήσουμε άλλα σημεία, όπως το θέμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το ευρωτουρκικό παζάρι θα επεκταθεί ευρύτερα στο μέλλον της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας. Τέλος, η Μέρκελ στάθηκε στο ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, που επίσης συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη, αναφέροντας ότι ο Ερντογάν επανέλαβε τη βούληση της Τουρκίας να παραμείνει στη λυκοσυμμαχία και σχολιάζοντας ότι «εμείς αυτό το καλωσορίσαμε, καθώς είναι πιο απαραίτητο να συζητάμε τις πολιτικές διαφορές - και σήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία».

Σχέδια «διαρθρωμένης συνεργασίας» ΕΕ - Τουρκίας για την περιοχή

Ενδεικτική στο μεταξύ είναι η αστική αρθρογραφία που αναδεικνύει τα οφέλη που εξετάζει η ΕΕ από τη διατήρηση ή και διεύρυνση της συνεργασίας της με την Τουρκία. Πρόσφατη ανάλυση στην ισπανική «δεξαμενή σκέψης» «Real Instituto Elcano» εστιάζει μεταξύ άλλων στους «δρόμους» που μπορεί αυτή η συνεργασία να ανοίξει συνολικά στην παρουσία της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και υπογραμμίζει ότι «αν και η δέσμευση της ΕΕ στη Συρία μπορεί να έχει τα όριά της, θα πρέπει να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει το κόστος της μη συμμετοχής της στη σταθεροποίηση της Συρίας ενθαρρύνοντας πολυμερή διπλωματικά πλαίσια (...) Είναι απαραίτητος ένας επαναλαμβανόμενος διάλογος, μια συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Αυτή η κρίση αποκάλυψε και πάλι τη μεταξύ τους αλληλεξάρτηση. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν για μια πιο διαρθρωμένη συνεργασία, βασισμένη στην κοινή ευθύνη. Η επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες και τα αποτελέσματα των συναντήσεων δείχνουν ότι παραμένει η ανάγκη επίτευξης κοινής βάσης. Οι δύο πλευρές λοιπόν θα πρέπει να αφιερώσουν την ενέργειά τους και το χρόνο τους για να μην προωθήσουν μια λανθασμένη συμφωνία, αλλά να τη μεταρρυθμίσουν κατά τρόπο που να αντιμετωπίζει τα αίτια του προβλήματος μακροπρόθεσμα και όχι μόνο να μετριάζει τις αρνητικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα».

Ως «αμοιβαία επωφελή λύση» παρουσιάζει η κυβέρνηση την πολιτική του εγκλωβισμού

Την πλήρη επιβεβαίωση ότι το ιμπεριαλιστικό αυτό παζάρι με την Τουρκία με μοχλό το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό γίνεται και με τη συμμετοχή της κυβέρνησης έδωσε η συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στον βρετανικό «Guardian».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτους τους εκβιασμούς του Ερντογάν στον Εβρο, υποστηρίζοντας την ίδια ώρα ότι η αναθεώρηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, η πολιτική δηλαδή που οδηγεί στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι αξιοποιούνται και ως «χαρτί» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, ίσως είναι καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναπροκύψουν... τα αποτελέσματά της. «Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι υπάρχει μια αμοιβαία επωφελής λύση, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη Συμφωνία και να βελτιώσουμε ορισμένες πτυχές της. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με εκβιαστικές συνθήκες», υπογράμμισε.

Απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις περί απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών στον Εβρο από την Ελλάδα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στις δυνάμεις της χώρας μας να μην τεθούν ζωές σε κίνδυνο. Παραπέρα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να προστατέψει τα σύνορα της Ελλάδας, που βρέθηκε αντιμέτωπη με μία «ασύμμετρη απειλή». Επανέλαβε δε ότι σε αντίθεση με το 2015, η Τουρκία προσπαθεί αυτή τη φορά να χρησιμοποιήσει συνειδητά τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης για να πετύχει τους δικούς τους στόχους.

«Δεν πρόκειται πλέον για πρόβλημα ασύλου. Δεν είναι καν προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Είναι σαφέστατα γεωπολιτικό το ζήτημα», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη για πρόσθετη οικονομική βοήθεια και στήριξη της πολιτικής του στο Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά ξεχνώντας ότι οι ΝΑΤΟικές αποφάσεις που «ζεσταίνουν την πλάτη» της Τουρκίας στη Συρία και αλλού φέρουν την υπογραφή και της δικής του κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «πρέπει να ζήσουμε με την Τουρκία» - ερωτηθείς μάλιστα αν η Ελλάδα επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με την Αγκυρα, απάντησε: «Πρέπει να έχουμε ισχυρές οικονομικές σχέσεις. Εχουμε διαφορές και χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη για να τις λύσουμε», παρουσιάζοντας δηλαδή ως «διαφορές» τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τη θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «διευθετήσεις» με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων για την κατάσταση που επικρατεί σε Συρία και Λιβύη, ενώ ο Ελληνας υπουργός ενημέρωσε τον Βρετανό για το ζήτημα του Μεταναστευτικού και τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή». Συζήτησαν ακόμα το ζήτημα του ιού COVID-19 και ζητήθηκε από τον Ν. Δένδια να υπάρξει κάθε δυνατή διευκόλυνση στους Ελληνες πολίτες που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γκαζωμένοι...(2023-09-26 00:00:00.0)
Νέα ώθηση για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο(2020-09-11 00:00:00.0)
Προς αναζήτηση «αμφίδρομων» συμφωνιών(2020-03-20 00:00:00.0)
Συνέχεια προκλήσεων και ετοιμότητα για «κοινές λύσεις» εντός πλαισίου ΝΑΤΟ - ΕΕ(2020-03-17 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη το άθλιο ιμπεριαλιστικό παζάρι στις πλάτες των λαών(2020-03-10 00:00:00.0)
Με τις πλάτες ιμπεριαλιστικών κέντρων τα γεωπολιτικά παιχνίδια της(2020-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ