Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Οι επιχειρήσεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων

Καταγγελία στον ΕΟΔΥ και στα αρμόδια υπουργεία

Τις επιχειρήσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που με πρωτοστάτες τους μεγάλους ομίλους θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και τη δημόσια υγεία, καταγγέλλουν τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών νομού Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», τα Σωματεία Εργαζομένων στη «Wind» (ΠΑΣΕWIND), FORTHNET - NETMED, στη «Vodafone - 360Connect» και λοιπές θυγατρικές, στην «Cosmote - e-Value» Νομού Αττικής. Η καταγγελία απευθύνεται στον ΕΟΔΥ και στα αρμόδια υπουργεία (Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Μεταξύ άλλων καταγγέλλουν πως στον όμιλο ΟΤΕ «οι επιχειρήσεις δίνουν εντολές στους τεχνικούς πεδίου, με λειψά και πολλές φορές μηδαμινά μέτρα προστασίας, να εισέρχονται σε οικίες πελατών», ενώ για τους εργαζόμενους στα καταστήματα «τα οποία κράτησε η κυβέρνηση ανοιχτά για να πληρώνονται λογαριασμοί (!) (...) παρατηρείται σχεδόν καθολική έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας και απολύμανσης των χώρων». Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, «ακόμα και μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα ("Vodafone", "Forthnet") αρνούνται να κλείσουν τους χώρους για απολύμανση και μεταφέρουν το προσωπικό από το ένα κτίριο στο άλλο». Στην «Teleperformance», πέρα από τα μηδαμινά μέτρα, συνάδελφοι «καταγγέλλουν ότι οι χώροι δεν έχουν αποσυμφορηθεί, ενώ εφαρμόζεται το μέτρο της θερμομέτρησης κατά την είσοδο στο κτίριο από security ή οι εργαζόμενοι διαχωρίζονται με απόφαση της εργοδοσίας σε υγιείς και ασθενείς ανά κτίριο».

Στα παραπάνω προσθέτει τις εκατοντάδες καταγγελίες για υποχρεωτική χρήση κανονικής άδειας σε εργαζόμενους, άδειες άνευ αποδοχών, εξαντλητικά ωράρια, αναγκαστικές υπερωρίες, τροποποιήσεις ατομικών συμβάσεων κ.ο.κ.

Τα Συνδικάτα προβάλλουν αιτήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απαιτούν μέτρα με ευθύνη του κράτους σε χώρους αναγκαστικής συνάθροισης (π.χ. ΜΜΜ), συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία. Ακόμα διεκδικούν να μη γίνει καμιά απόλυση, καμιά χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, άμεση ανανέωση και μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, η εφαρμογή της τηλεργασίας να γίνει μόνο για την περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας, με ευθύνη και κόστος που θα επιβαρύνει το κράτος και τις επιχειρήσεις κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ