Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τρέχουν να ... προλάβουν

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με τον Καναδά σε ό,τι αφορά μετακινήσεις τουρισμού και αναψυχής, δίνοντας αργότερα συνέντευξη Τύπου για να κοινοποιήσει μία «πολύ σημαντική πληροφορία» «για τον κινεζικό ιό», όπως επιμένει να αποκαλεί τον COVID-19. Εκεί ανακοίνωσε πως προχωρά στην ενεργοποίηση του νόμου «περί βιομηχανικής παραγωγής για λόγους εθνικής άμυνας», του 1950, που του δίνει τη δυνατότητα να υποχρεώνει τις βιομηχανίες να προχωρήσουν στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων για λόγους εθνικής ασφάλειας, εν προκειμένω μάσκες, αναπνευστήρες, διαγνωστικά τεστ κ.λπ. Επίσης ενεργοποίησε το ανώτατο επίπεδο εξουσιών και δυνατοτήτων υπέρ της ομοσπονδιακής Αρχής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η πανδημία στις ΗΠΑ. Ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται ένα τεστ αυτοδιάγνωσης για τον ιό COVID-19, λέγοντας ότι έχει γίνει «πολύ μεγάλη πρόοδος σε αυτό».

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης με διάταγμα υποχρέωσε το 50% των εργαζομένων να μείνουν σπίτι, καθώς μέσα στο τελευταίο 24ωρο διπλασιάστηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως κατευθύνεται προς το λιμάνι της Ν. Υόρκης το πλωτό στρατιωτικό νοσοκομείο «USNS Comfort» προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, τονίζοντας ότι σχεδιάζεται η δημιουργία έκτακτων προσωρινών νοσοκομείων από τον αμερικανικό στρατό, καθώς και στις 50 πολιτείες έχουν καταγραφεί 8.019 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 127 θάνατοι.

Στη Βρετανία, μετά την αποτυχία της τακτικής της «ανοσίας της αγέλης» και προειδοποιήσεις των επιστημόνων, γίνεται στροφή στον περιορισμό των μετακινήσεων και χτες ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος στο «Imperial College London», Νιλ Φέργκιουσον, που έκανε από την αρχή εκκλήσεις στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας στη Βρετανία, μπήκε οικειοθελώς σε καραντίνα, αφού εμφάνισε πυρετό και επίμονο βήχα. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 2.629 (+629 από την προηγούμενη μέρα) και οι νεκροί τους 104.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ