Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Ανοίγουν κι άλλο οι «κρουνοί» για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Επιπλέον μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, μαζί με τον υπουργό εργασίας.

Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, για τον Μάρτη, με προοπτική να δοθεί και περαιτέρω παράταση (περιλαμβάνονται βεβαιωμένες οφειλές ΦΠΑ, άλλες σε ΔΟΥ, δόσεις ρυθμισμένων οφειλών, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες).

Οπως ειπώθηκε, το μέτρο αφορά 220.000 επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, με 600.000 εργαζομένους, και 100.000 επιπλέον επιχειρήσεις, με 200.000 εργαζόμενους, οι οποίες δεν έχουν κλείσει αλλά επηρεάζονται άμεσα από τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την παροχή χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις, υπό μορφή άτοκου δανείου, ενώ αναστέλλονται μέχρι το Σεπτέμβρη οι πληρωμές κεφαλαίου για τραπεζικά δάνεια επιχειρήσεων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα παρθούν και προληπτικά μέτρα «προστασίας» του Χρηματιστηρίου.

Με το βλέμμα στραμμένο στη ρευστότητα της οικονομίας, ανακοινώθηκαν επιπλέον η παροχή 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο καθώς και έξτρα μέτρα από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ενίσχυση θα αφορά την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, εκταμίευση νέων δανείων κ.λπ., με το συνολικό κονδύλι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, να αγγίζει τα 7,75 δισ. ευρώ, δηλαδή 38 φορές πάνω από όσα προβλέπεται να δοθούν για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας!

Αλλα μέτρα

Στα μέτρα περιλαμβάνονται επιδότηση ενοικίων επαγγελματικών χώρων για επιχειρήσεις, καθώς και επιδότηση για τα ενοίκια α' κατοικίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές. Για ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμών δόσεων βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 παραμένει στο ...ύψος του και θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, ενώ όπως ανακοινώθηκε οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Τέλος, ειπώθηκε ότι θα υπάρξει άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, με επιστροφή ποσών έως 30.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ