Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Σε 418 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

31 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 418, εκ των οποίων τα 64 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

79 ασθενείς νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 13 είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι κοντά στα 70 έτη, ενώ υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 θάνατοι.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα.

14 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Κατά τη χτεσινή ενημέρωση, το υπουργείο Υγείας πήγε ένα βήμα παραπέρα τη μείωση της καραντίνας σε 7 μέρες (από 14) για τους υγειονομικούς που έχουν εκτεθεί σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά βρίσκονται σε ζωτικής σημασίας τμήματα θα κληθούν να συνεχίσουν την εργασία τους (π.χ. να κάνουν στεφανιογραφίες), ακόμα και χωρίς να απομακρυνθούν καθόλου από αυτήν,«λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας»...

Την ίδια ώρα, οι «συστάσεις» που απηύθυνε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου με τη μορφή ...ερωτημάτων (!) προς τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, για μέτρα πρόληψης προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να μη λειτουργήσουν «σαν ευκαιρίες μετάδοσης του ιού σε νέες εστίες διασποράς του», επιβεβαιώνουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που για να μη θίξει τα κέρδη μεγάλων ιδιωτικών κέντρων και θεραπευτηρίων αφήνει στα χέρια τους ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έπλεξε το εγκώμιο στη «συγκινητική ανταπόκριση» επιχειρηματικών ομίλων να δώσουν «κρίσιμα υλικά και εξοπλισμό», ενώ η αλήθεια είναι ότι για λογαριασμό συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, των ματωμένων πλεονασμάτων του και για τη στήριξη της κερδοφορίας του έχει διαμορφωθεί η σημερινή τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι τα σχετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες το μεσημέρι, στην κοινή υπουργική συνέντευξη Τύπου, δεν προβλέπουν τη δωρεάν διανομή των αναγκαίων μέσων προστασίας, ή έστω την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα. Αντί των παραπάνω, η κυβέρνηση αρκέστηκε στη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6% για προϊόντα όπως μάσκες, γάντια κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ