Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κινδυνεύουν να μολυνθούν πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι

Κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού

«Εχουμε εκθετική ανάπτυξη. Είμαστε στην αρχή μιας επιδημίας που θα εξελίσσεται για πολλές εβδομάδες και μήνες», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου «Robert Koch» (RKI), Λόταρ Βίλερ, επισημαίνοντας ότι η επιδημία θα επεκταθεί γρήγορα. Τα κρούσματα την Πέμπτη ξεπερνούσαν τα 11.000, ενώ οι νεκροί ανέρχονταν σε 28.

Λόγω του ταχέως αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων, το ινστιτούτο απευθύνει έκκληση για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και άλλων περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Αν τα μέτρα δεν λειτουργήσουν και δεν καταστεί δυνατό να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, θα προσβληθούν τους επόμενους δυο μήνες ίσως παραπάνω από 10 εκατ. άνθρωποι στη Γερμανία, είπε ο Βίλερ. Οι επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων πιθανώς θα αξιολογηθούν μετά από δυο βδομάδες, πρόσθεσε. Στο μεταξύ, το RKI έχει υπερασπιστεί τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για τον έλεγχο των μετακινήσεων.

Μεταξύ των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται, ο αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ στα γερμανικά νοσοκομεία θα διπλασιαστεί, σύμφωνα με σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων. Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 28.000 κρεβάτια ΜΕΘ σε «ιδιωτικά» και «δημόσια» νοσοκομεία, που όλα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με αυτοχρηματοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία και την απευθείας πώληση υπηρεσιών, καθώς δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αναλογία των ΜΕΘ είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, με περίπου 34 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους (Destatis), αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η χρόνια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση των ΜΕΘ. Οπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», «το 2017 παρέμεναν κλειστά κρεβάτια στο 76% των ΜΕΘ της χώρας».

Η ανησυχία για ραγδαία εξάπλωση του ιού αντικατοπτρίζεται και στην απόφαση των τοπικών αρχών του Βερολίνου να κατασκευαστεί νοσοκομείο για ασθενείς με τον κορονοϊό, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, σε χώρο της Εκθεσης Βερολίνου και με τη βοήθεια των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε χτεσινοβραδινό διάγγελμά της προς τον γερμανικό λαό, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρξε καμία πρόκληση για τη χώρα μας η αντιμετώπιση της οποίας να εξαρτάται τόσο πολύ από την κοινή δράση και την αλληλεγγύη μας». Ισχυρίστηκε επίσης πως παρότι το σύστημα Υγείας της χώρας είναι σε καλή κατάσταση, δεν πρέπει να επιβαρυνθεί, ώστε να περιθάλπονται καλύτερα οι ασθενείς. Χαρακτήρισε τέλος την απαγόρευση των ταξιδιών «επιβεβλημένη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ