Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Συνεχίζεται η εξάπλωση με επίκεντρο την Ευρώπη

Εντείνονται οι επιπτώσεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, με φόντο ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε πολλά επίπεδα

Υπερπλήρη τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ιταλία

LaPresse

Υπερπλήρη τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ιταλία
Η πανδημία του SARS-COV-2 επεκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, ενώ το επίκεντρο παραμένει στην Ευρώπη πια, που μετρά πλέον περισσότερα θύματα και από την Κίνα (όπου ξέσπασε η επιδημία τον περασμένο Δεκέμβρη). Για την ακρίβεια, μόνο τα θύματα σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία ξεπερνούν εκείνα της Κίνας.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφταναν διεθνώς τα 213.593 και τα θύματα τα 8.791.

Η Ιταλία χτες κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων στα 35.713 (+4.207 νέα) και των θυμάτων στα 2.978 (+475).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ετοιμαστούν υπαίθρια νοσοκομεία σε περιοχές όπως η Λομβαρδία και η Εμίλια Ρομάνα, ωστόσο η πολιτική στήριξης των δημόσιων δομών Υγείας εξακολουθεί να είναι πίσω από τις τεράστιες λαϊκές ανάγκες, αφού γνώμονας των όποιων «έκτακτων μέτρων» παραμένουν οι «δημοσιονομικές αντοχές», με την Υγεία φυσικά να παραμένει εμπόρευμα, με τους λίγους να συνεχίζουν να κερδίζουν και τους πολλούς να συνεχίζουν να χάνουν. Ενδεικτικά: Πριν από λίγες μέρες ο φαρμακευτικός όμιλος «Diasorin» (του Ιταλού δισεκατομμυριούχου Γκουστάβο Ντενέγρι) ανακοίνωσε ότι σύντομα θα διαθέσει στην αγορά ένα τεστ ανίχνευσης του ιού, που θα μειώσει δραστικά το χρόνο για την έκδοση αποτελεσμάτων, και οι μετοχές του ανέβηκαν αμέσως κατά 18%.

Από την άλλη μεριά, ο ιταλικός λαός μετρά καθημερινά νεκρούς και η αγωνία του μεγαλώνει, μόνο και μόνο από τις τραγικά ανεπαρκείς συνθήκες στις οποίες δίνουν τη μάχη με αυταπάρνηση οι υγειονομικοί, με συνέπεια πάνω από 2.629 να έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ετοιμότητα αντιμετώπισης της κατάστασης. Χτες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα «έκτακτα μέτρα» (απαγόρευση κυκλοφορίας κ.τ.λ.) θα παραταθούν τουλάχιστον έως τις 3 Απρίλη.

Οσον αφορά την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη: Στην Ισπανία, τα κρούσματα έφτασαν τα 13.910 (+2.084) και τα θύματα τα 623 (+190). Στη Γαλλία αντίστοιχα τα 7.730 και 175. Στη Γερμανία τα 11.973 και 28.

Στον υπόλοιπο κόσμο, κρίσιμη εξελίσσεται η κατάσταση στο Ιράν, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 17.361 (+1.192) και τα θύματα τα 1.135 (+147). Στη Νότια Κορέα, αντίστοιχα τα 8.413 (+93) και 84 (+3).

Στο έλεος της αγοράς

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μιλώντας σε ΜΜΕ, μετά και την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ότι συστάθηκε ομάδα ιολόγων και επιδημιολόγων που θα στηρίξει το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας που καταρτίζει η ΕΕ, ξεκαθάρισε όμως ότι τα όρια και τα χρονοδιαγράμματα θα συνεχίσουν να τα καθορίζουν οι κανόνες της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε και ότι ξεκίνησε η διαδικασία υπογραφής δημόσιων συμβάσεων για γάντια, μάσκες και αναπνευστήρες, με τη συμμετοχή έως τώρα 24 κρατών - μελών, περιγράφοντας μετά την προθεσμία που έχουν οι εταιρείες για την υποβολή προτάσεων.

Επίσης, όσον αφορά τα «μέτρα στήριξης της οικονομίας», είπε ότι «είμαστε σε φάση οριστικοποίησης του νέου προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις», καθώς και για την αποδοχή από την ευρωομάδα της ετοιμότητας «για την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής».

Ακόμα, η ντερ Λάιεν είπε ότι στην αρχή οι πολιτικοί αξιωματούχοι της Ενωσης «υποτίμησαν» το εύρος των συνεπειών που θα είχε η επιδημία, «όμως στο μεταξύ κατέστη σαφές ότι πρόκειται για έναν ιό που θα μας απασχολεί ακόμη για καιρό... Κατανοήσαμε ότι όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία πριν ακόμη δύο ή τρεις βδομάδες έμοιαζαν δραστικά και δρακόντεια, θα έπρεπε να ληφθούν τώρα».

Ανάμεσα σ' άλλα, αξίζει να καταγραφεί η (ασυνήθιστη;) ...κατανόηση που εξέφρασε προς την Ιταλία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, που σχολίασε ότι «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη... Μία χώρα, όπως η Ιταλία, πρέπει να δαπανήσει τώρα δισεκατομμύρια για να στηρίξει την οικονομία της. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτύχει λόγω μίας πολύ στενής ερμηνείας των κανόνων». Βέβαια, επέμεινε ότι είναι πολύ νωρίς να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την παροχή βοήθειας και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης λόγω του κορονοϊού, αλλά πρόσθεσε ότι αν αλλάξει η πορεία των γεγονότων «θα αρθούμε στο ύψος της ευθύνης μας».

Στο μεταξύ, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι η πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας θα αλληλεπιδράσει και με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες (π.χ. τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας ή τη συνοχή της ΕΕ).

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του ζήτησε βοήθεια για ιατρικά εφόδια και προσωπικό από την Κίνα, αναφέροντας: «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό ήταν ένα παραμύθι. Εστειλα μια ειδική επιστολή στους μοναδικούς που μπορούν να βοηθήσουν και αυτοί είναι οι Κινέζοι (...) Ολες οι προσωπικές μου ελπίδες επικεντρώνονται και κατευθύνονται προς την Κίνα και τον Πρόεδρό της (...) Περιμένουμε τους Κινέζους αδελφούς μας εδώ. Αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της. (...) πολλές δυτικές κυβερνήσεις πιέζουν τη Σερβία να αλλάξει τις διαδικασίες υποβολής προσφορών προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές κινεζικών αγαθών (...) αλλά τώρα οι ίδιες κυβερνήσεις δεν θέλουν να βοηθήσουν τη Σερβία».

Να καταγραφεί και η δήλωση του πρωθυπουργού της Τσεχίας ...ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τώρα την «πράσινη συμφωνία» για το Κλίμα, ενώ έκρινε σκόπιμο να παινέψει την Κίνα ως τη χώρα που «είναι και πάλι ο μεγαλύτερος παραγωγός ιατρικού υλικού και όλος ο πλανήτης πηγαίνει για προμήθειες στην Κίνα, όπως κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε και εμείς (...) Εχουμε πραγματικά πολλά να μάθουμε από την Κίνα».

Καταρτίζουν τα επόμενα αντεργατικά σχέδια

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί στα μονοπωλιακά επιτελεία η υπερφόρτωση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων κ.τ.λ., δεδομένων των νέων αναγκών που προκαλεί η παραμονή στο σπίτι τεράστιων τμημάτων του πληθυσμού. Χτεσινά δημοσιεύματα κατέγραφαν για παράδειγμα ότι στην Ισπανία - που εκτιμάται ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη - οι πέντε φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κάλεσαν τον πληθυσμό να μη χρησιμοποιεί υπηρεσίες συνεχούς ροής δεδομένων για ταινίες ή παιχνίδια κατά τις κανονικές ώρες εργασίας, για να αποφευχθεί η κατάρρευση του δικτύου. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες μέρες, ο όγκος δεδομένων στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αυξήθηκε κατά 40%, οι κλήσεις κινητής τηλεφωνίας κατά 50% και η χρήση δεδομένων κινητής κατά 25%.

Τέλος, με δεδομένες τις σοβαρές ενδείξεις για πιθανή νέα ύφεση, τα επιτελεία των μονοπωλίων μελετούν από τώρα και μακροπρόθεσμα σχέδια για την υπεράσπιση των συμφερόντων και της κερδοφορίας τους. Χαρακτηριστικές είναι συστάσεις της «δεξαμενής σκέψης» «Bruegel», που σημειώνει ότι πρέπει «να παρασχεθεί ευρεία μακροοικονομική ασφάλιση (σ.σ. για τις οικονομίες των χωρών), διότι τα στοχοθετημένα μέτρα δεν θα καλύψουν τις πολλές δευτερογενείς επιπτώσεις του σοκ». Με επιχείρημα ότι έτσι θα παρασχεθούν «κίνητρα για τη διατήρηση της απασχόλησης», οι συντάκτες της σχετικής ανάλυσης συστήνουν σε όλα τα κράτη - μέλη να εξετάσουν μέτρα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.

Μια «λύση» που θα αφήσει ακόμα πιο αθωράκιστους τους εργαζόμενους, αφού θα υπονομεύσει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών τους ταμείων (με οδυνηρές συνέπειες για συντάξεις και παροχές Πρόνοιας και Περίθαλψης), αλλά από την άλλη μεριά θα «στρώσει έδαφος» για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της επενδυτικής εμπιστοσύνης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ