Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Αθωράκιστοι μένουν υγειονομικοί και ασθενείς

Αυξάνονται οι υγειονομικοί που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα

Στο έδαφος των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας που παραμένουν στα νοσοκομεία, όπως και των σοβαρών κενών στο σχεδιασμό κυβέρνησης και υπουργείου για την υποδοχή περιστατικών ύποπτων για κορονοϊό στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές Υγείας, πληθαίνουν τα περιστατικά όπου εργαζόμενοι σε νοσοκομεία βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, ενώ πολλοί συνάδελφοί τους μπαίνουν σε καραντίνα.

Ετσι, μια μέρα αφού έγινε γνωστό ότι καταγράφηκαν υγειονομικοί θετικοί στον κορονοϊό στα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», «Ερυθρός Σταυρός», Αλεξάνδρας, «Ιπποκράτειο» και Καλαμάτας, χτες γνωστοποιήθηκε ότι όλο το διοικητικό προσωπικό στο πέμπτο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» βγήκε σε 7ήμερη καραντίνα, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους του νοσοκομείου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κολλήσει η διαδικασία έκδοσης εξιτηρίων και εισιτηρίων για ασθενείς, όπως και να παγώσει η πρόσληψη του έκτακτου επικουρικού προσωπικού. Χτες πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα περιστατικά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διαπιστώθηκαν και σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία «ΕΛΠΙΣ», «Αττικόν», «Αγ. Ολγα»...

Μειωμένη καραντίνα με κριτήριο την «προσαρμογή» στις τεράστιες ελλείψεις

Στο μεταξύ, σε εξειδίκευση της εντολής που δόθηκε στους υγειονομικούς σε περιπτώσεις έκθεσης σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού να μένουν πλέον σε καραντίνα μόνο 7 μέρες - αντί για 14, όπως συστήνεται στον υπόλοιπο πληθυσμό - τις προηγούμενες μέρες ο ΕΟΔΥ έδωσε αναλυτικότερες οδηγίες και σχετικό πίνακα.

Με βάση αυτές τις οδηγίες, αν ο ασθενής με κορονοϊό φορούσε μάσκα και ο υγειονομικός δεν φορούσε κάποιο από τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, οφθαλμική προστασία κ.ά.) προβλέπεται η παραμονή στη δουλειά και η... αυτοπαρακολούθηση!

Αντίστοιχα, αν ο ασθενής με κορονοϊό δεν φορούσε μάσκα, ακόμη και όταν ο κίνδυνος έκθεσης αξιολογείται ως υψηλός, όπως στην περίπτωση που ο υγειονομικός δεν έχει καθόλου εξοπλισμό ατομικής προστασίας, προβλέπεται απομάκρυνση από την εργασία μόνο για 7 μέρες...

Κριτήριο για τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι η προστασία των υγειονομικών και των ασθενών, αλλά η «προσαρμογή» στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, καθώς όπως παραδέχθηκε προχτές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σ. Τσιόδρας, αν εφαρμόζονται και στους υγειονομικούς οι οδηγίες καραντίνας που δίνει ο ίδιος ο ΕΟΔΥ για όλο τον πληθυσμό, «θα αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα Υγείας»...

Μεγάλη αναμονή ασθενών σε ακατάλληλες συνθήκες

Την ίδια στιγμή, υγειονομικοί και ασθενείς καταγγέλλουν ότι επικρατεί χάος στα «κουτιά διαλογής» ύποπτων κρουσμάτων (δίχωρα κοντέινερ), καθώς όπου υπάρχουν σχηματίζονται ουρές, άνθρωποι με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετό, μένουν εκτεθειμένοι 3 και 4 ώρες στο κρύο μέχρι να εξεταστούν και να βγουν τα αποτελέσματα.

«Κι όσοι δεν έχουν πνευμονία, σε αυτές τις συνθήκες θα την πάθουν», λένε στον «Ριζοσπάστη» γιατροί, επισημαίνοντας ότι δεν έχει προβλεφθεί ούτε επαρκής αριθμός κρεβατιών για όσους ασθενείς είναι πιο βαριά, ούτε επαρκές προσωπικό.

Οπως μας τονίζουν, «το βασικό είναι ότι διώχνουμε κόσμο που έχει δικαίωμα να μάθει αν έχει ή όχι κορονοϊό. Με βάση τα στατιστικά, το 15% θα νοσήσει σοβαρά, το 5% θα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τι θα πούμε στους ανθρώπους που έρχονται να εξεταστούν; "Κάνε το σταυρό σου να είσαι στο 80%";».

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση και σε νοσοκομεία αναφοράς

Και αν όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» την περασμένη Τρίτη, στο ΤΕΠ, στη γενική εφημερία του νοσοκομείου - όπως καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» - η αναμονή των ύποπτων κρουσμάτων«έφτασε τα 58 άτομα στην απογευματινή βάρδια. Δυο γιατροί και δυο νοσηλευτές μόλις για να εξετάσουν τους ασθενείς! Η διαλογή γίνεται από έναν νοσηλευτή, ενώ μόλις πρόσφατα προστέθηκε κι ένας ειδικευόμενος! Περιστατικά με ευρήματα πνευμονίας διαφεύγουν στα καθαρά ιατρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκθεση».

Αντίστοιχα, «στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική, που επιφορτίστηκε τη νοσηλεία των πρώτων κρουσμάτων, δεν έγινε καμία προσαρμογή του προγράμματος εφημεριών. Οι ειδικευόμενοι γιατροί κλήθηκαν να ανταποκριθούν στην παράλληλη εφημέρευση τόσο για ένα τμήμα με 40 γεμάτες κλίνες, όσο και για τη νοσηλεία των κρουσμάτων στην κλινική ΕΜΛΑ. Την ίδια στιγμή, το τμήμα με δυσκολία βγάζει το πρόγραμμα εφημεριών του.

Στη ΜΕΘ του ΚΑΑ που χρησιμοποιείται για τη νοσηλεία των διασωληνωμένων κρουσμάτων, συνάδελφος στέλνεται απόσπαση στο ΝΙΜΤΣ για να καλύψει την εκεί μονάδα, την ίδια στιγμή που εν έτει 2020, η ΜΕΘ μαζί με τη ΜΑΦ λειτουργούσαν με μόλις 6 ειδικούς εντατικολόγους!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικών καθώς επελαύνει η «Ομικρον»(2022-01-05 00:00:00.0)
Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας(2020-12-01 00:00:00.0)
Κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης από τους υγειονομικούς(2020-11-12 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένα» τα νοσοκομεία, μετατρέπονται γρήγορα σε μονάδες της μιας νόσου(2020-11-10 00:00:00.0)
Τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία(2020-10-17 00:00:00.0)
Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά στη ΜΕΘ(2020-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ