Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Αλληλεγγύη στην πράξη από την Κούβα

Copyright 2020 The Associated

Για άλλη μια φορά η Κούβα απέδειξε στην πράξη την αλληλεγγύη της σε άλλους λαούς. Χτες, μετά από συνεννοήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, έδωσε την άδεια ελλιμενισμού στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Braemar», που αναζητούσε για μέρες λιμάνι στην Καραϊβική, καθώς είχε ασθενείς με κορονοϊό.«Η πρόληψη και ο περιορισμός του νέου κορονοϊόυ απαιτούν προσπάθειες από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Ας ενισχύσουμε την Υγεία, την αλληλεγγύη και τη διεθνή συνεργασία», δήλωσε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Παρίγια Ροντρίγκες.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κούβα, που πρόσφερε ασφαλές λιμάνι στο «Braemar», με περισσότερους από 1.000 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Βρετανοί τουρίστες, αφού 10 κράτη, οι ΗΠΑ και κάποια που ανήκουν στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, αρνήθηκαν να δεχτούν το πλοίο.

Το πλοίο της εταιρείας «Fred Olsen Cruise Lines» έδεσε στο λιμάνι της Αβάνας Μαριέλ και είχε κανονιστεί η μεταφορά των επιβατών μέσω 4 πτήσεων τσάρτερ στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Επίσης η Κούβα έχει δεσμευτεί να παρέχει ιατρική βοήθεια σε όσους από τους επιβάτες δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο πλοίο επιβαίνουν 28 επιβάτες που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα του SARS-COV-2, ανάμεσά τους και δύο που έχουν βρεθεί ήδη θετικοί στον ιό.

Η κίνηση αυτή της Κούβας να προσφέρει βοήθεια στους συγκεκριμένους ανθρώπους έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τη διεθνή κοινότητα και σημαντικά ΜΜΕ όπως ο «Independent». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ένα μήνυμα επιβάτη του πλοίου. Ο Στιβ Ντέιλ έγραψε στο Twitter: «Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε τι έκανε η Κούβα για εμάς, προσφέρθηκε να βοηθήσει όταν καμία από τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην περιοχή δεν το έκαναν».

Στην ίδια την Κούβα υπάρχουν 7 ασθενείς από τον κορονοϊό που περιθάλπονται (όλες περιπτώσεις εισαγόμενες ή επαφές ανθρώπων που ήρθαν κυρίως από Ιταλία). Οι αρχές της χώρας ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν εκεί, έχουν απαγορεύσει τις μεγάλες πολιτιστικές συγκεντρώσεις, οι οικογενειακοί γιατροί - ένας θεσμός πραγματικά δωρεάν παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - έχουν ενεργοποιηθεί και πραγματοποιούν καθημερινές επισκέψεις στα σπίτια, ενώ παίρνονται και μέτρα για αύξηση της παραγωγής προστατευτικών μέσων. Και όλα αυτά εν μέσω του βάρβαρου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Ακόμα, η Κούβα, στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης που πάντα προσφέρει απλόχερα, έχει οργανώσει δύο αποστολές γιατρών σε Βενεζουέλα και Νικαράγουα, για να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ