Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας

Τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες Υγείας ανέδειξε η συνέντευξη Τύπου των βουλευτών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα, τώρα, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησαν χτες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα που αποκαλύπτονται στο χώρο της Υγείας αλλά και στις επιχειρήσεις, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες δυνατότητες

Ο Γιάννης Δελής μίλησε για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του συστήματος Υγείας που, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων. «Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού», σημείωσε.

Ανέδειξε ότι τα οργανικά κενά του προσωπικού πριν από την πανδημία στα νοσοκομεία της περιοχής ήταν 30%, φτάνοντας σε περιπτώσεις όπως στο «Γ. Παπανικολάου» και στο 40%.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην υποστελέχωση των τμημάτων λοιμώξεων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με αποτέλεσμα οι ανάγκες τους να καλύπτονται με προσωπικό από άλλα τμήματα. Στην ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας που επιβαρύνει τη λειτουργία τους και που επίσης λειτουργούσαν υποστελεχωμένα.

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
Οπως είπε, «το ότι δεν έχουν γίνει διορισμοί εδώ και πολλά χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση της ηλικίας του προσωπικού (πάνω από 45 ετών) με συνέπεια μέρος του προσωπικού να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Υπάρχουν κλίνες σε μονάδες ΜΕΘ νοσοκομείων (π.χ. στον Πολύγυρο ή η νέα ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ) οι οποίες παραμένουν κλειστές επειδή δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να τις λειτουργήσει.

Υπάρχουν ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας που μετά βίας φτάνουν για το προσωπικό που υποδέχεται τα κρούσματα».

Τραγικές οι ελλείψεις σε πρωτοβάθμιο επίπεδο

Αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Π.χ. στο Κέντρο Υγείας Θέρμης, που έχει την ευθύνη και του αεροδρομίου, δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες, το Ακτινολογικό δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό και στέλνουν τους ασθενείς στο Ιπποκράτειο.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα περισσότερα Κέντρα Υγείας των νομών αλλά και στα περιφερειακά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος των ασθενών να παραπέμπεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».

Ειδική αναφορά έκανε στις περιπτώσεις που το υγειονομικό προσωπικό βγαίνει «εκτός», είτε νοσώντας είτε μπαίνοντας σε καραντίνα όπως π.χ. στο Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου μεγάλος αριθμός υγειονομικών μπήκε σε καραντίνα λόγω κρούσματος που νοσηλεύθηκε χωρίς να έχει εντοπιστεί ότι είχε κορονοϊό.

Επίσης, στις περιπτώσεις όπου δεν δίνονται άδειες στο ευπαθές υγειονομικό προσωπικό, όπως μια εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ με αυτοάνοσο νόσημα, στην οποία δεν δίνουν ειδική άδεια.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες δεν ελέγχονται εργαστηριακά όλα τα περιστατικά τα οποία έχουν κάποια από τα συμπτώματα αφού με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι περιπτώσεις αυτές απλά παραμένουν στο σπίτι. «Τι θα γίνει με το περιβάλλον τους το εργασιακό ή το οικογενειακό, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ή όχι; Πώς θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν την αναγκαία άδεια αν δεν έχουν διάγνωση; Ποιος θα τους διασφαλίσει; Θα πρέπει να απευθυνθούν στα ιδιωτικά εργαστήρια με το κόστος της εξέτασης να φτάνει τα 300 ευρώ;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του Κόμματος.

Ο Γ. Δελής κάλεσε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας της υγείας του λαού μας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει να ξανανοίξουν άμεσα το Νοσοκομείο «Παναγία» και το Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 και να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία. Να αυξηθούν τα εργαστήρια ελέγχου του ιού στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τρομακτική η κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Ο Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρθηκε στην τρομακτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης, με θύματα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.

Οπως είπε, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί «επιφυλάσσουν καθεστώς "καραντίνας" για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν εξασφαλίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες σε περίπτωση που νοσήσουν οι ίδιοι ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους.

Εχει δοθεί πλήρης "ελευθερία" στις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι θέλουν.

(...) Εργοδοσίες επιβάλλουν συνθήκες "ανοσίας αγέλης" με εκατοντάδες εργαζόμενους στον ίδιο χώρο και με μηδαμινή πρόληψη, όπως σε τηλεφωνικά κέντρα, εκτεταμένη τηλεργασία χωρίς δυνατότητα έλεγχου τήρησης του ωραρίου σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, εντατικοποίηση σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων που δεν ανέστειλαν στο ελάχιστο τη λειτουργία τους, απορρόφηση της μείωσης του κύκλου εργασιών σε κάποιες επιχειρήσεις με αναγκαστικές άδειες που στις περισσότερες των περιπτώσεων παραβιάζουν ακόμη και αυτή τη στοιχειώδη κάλυψη των εργαζομένων από τις ΠΝΠ».

Τόνισε ότι οι κομμουνιστές, δρώντας μέσα από τις γραμμές των ταξικών συνδικάτων στο συνδικαλιστικό κίνημα, κάνουν ό,τι μπορούν για την ανάσχεση αυτής της επίθεσης και παρουσίασε το πλαίσιο διεκδικήσεων που πρέπει οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι να κάνουν υπόθεση της πάλης τους.

Τέλος, ο Λ. Στολτίδης καυτηρίασε το γεγονός ότι τα ΜΜΕ «έπνιξαν» τις ανακοινώσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι υπάρχουν 24 ώρες το 24ωρο στο πλευρό τους συνδικαλιστές για παρέμβαση απέναντι σε οποιαδήποτε εργοδοτική επίθεση ή αυθαιρεσία, ενώ την ίδια ώρα πρόβαλλαν την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την αναστολή των λειτουργιών του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ