Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντηρείται η ένταση στον Εβρο

Λίγες ώρες μετά από την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου των παζαριών μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν (βλέπε και σχετικό θέμα), σημειώθηκαν νέα επεισόδια στο φυλάκιο των Καστανιών Εβρου.

Λίγο μετά τις 2.30 και περίπου μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η τουρκική στρατοχωροφυλακή προχώρησε σε ρίψη χημικών και δακρυγόνων προς την ελληνική πλευρά των συνόρων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως μαζί με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και του στρατού που αναπτύχθηκαν εκείνη την ώρα στο φράχτη, συμμετείχαν και δυνάμεις της Frontex.

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο που σημειώνεται σε τέτοια ώρα, από όταν διαμορφώθηκε η σημερινή κατάσταση στην περιοχή, καθώς το πρώτο διάστημα αυτά πραγματοποιούνταν τις πρωινές ώρες, ενώ τα πιο πρόσφατα κυρίως το απόγευμα, με λίγες εξαιρέσεις.

Αναφερόμενος στην κατάσταση, ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνοριοφυλάκων, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ιστότοπο πως η κατάσταση παραμένει σταθερή, ενώ οι ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην τουρκική πλευρά, προσθέτοντας πως «απέναντι στον καταυλισμό υπάρχουν 3.000 - 4.000 μετανάστες, που κατάλαβαν ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά και δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν μαζί μας ή με τις ελληνικές αρχές. Περιμένουν εκεί, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Επίσης, ανέφερε την εκτίμησή του πως «οι 200-300 που συμμετέχουν στα επεισόδια» εναντίων των ελληνικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, «δεν αντιπροσωπεύουν τις μεταναστευτικές ροές, θέλουν να διατηρήσουν την ένταση στο φράχτη. Δημιουργούν συνεχώς μικροεπεισόδια, πετώντας πέτρες και άλλα υλικά».

Συνολικά, η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη των παζαριών της Τουρκίας με τους συμμάχους και «εταίρους» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ παραμένει, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πληροφορίες πως «μετά και τα χτεσινά περιστατικά το ΓΕΕΘΑ παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, αναμένοντας ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να γίνουν απόπειρες και σε άλλα μέρη της συνοριακής γραμμής Ελλάδας - Τουρκίας».

  • Στο μεταξύ, χτες 4 τουρκικά «F-16» έκαναν τρεις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ