Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες του κινηματογράφου, Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ, δημιουργούν την πρώτη τους ταινία με τίτλο «Εξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ» («La sortie des usines Lumiere»), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

1914 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Καναδός μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα

1914 Πεθαίνει ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Τζουζέπε Μερκάλι, γνωστός για την κλίμακα μέτρησης της έντασης των σεισμών την οποία δημιούργησε.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και συνάπτει χωριστή Συνθήκη Ειρήνης με τη Γερμανία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθως, οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ), από την οποία θα συνεχίσουν να απέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

1944 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην πρώην σύμμαχό τους Ουγγαρία και την καταλαμβάνουν. Αιτία υπήρξε η προσέγγιση της ουγγρικής κυβέρνησης του Μίκλος Χόρτι με τους Συμμάχους (πλην της Σοβιετικής Ενωσης), με την προοπτική αλλαγής στρατοπέδου με αντάλλαγμα τη διατήρηση της εξουσίας στην Ουγγαρία.

1964 Τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο τούνελ των Αλπεων, που συνδέει την Ελβετία και την Ιταλία.

1970 Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση στην Ιστορία μεταξύ των ηγετών της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (Ανατολικής) της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ και Βίλι Στοφ αντίστοιχα.

Διόρθωση

Στο χτεσινό «Σαν σήμερα» γράφτηκε: «Στην επανάσταση του 1948-1949 στη Γερμανία μετείχαν ενεργά τόσο ο Καρλ Μαρξ, όσο και ο Φρίντριχ Ενγκελς», αντί του σωστού, που είναι: «Στην επανάσταση του 1848-1849 στη Γερμανία...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ