Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Σύντομο ανέκδοτο τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για χιλιάδες εργαζόμενους

«Πατείς με πατώ σε» στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων στον Πειραιά
«Πατείς με πατώ σε» στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων στον Πειραιά
Τις τεράστιες ευθύνες των εργοδοτών για τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς αναδεικνύουν οι καθημερινές παρεμβάσεις συνδικάτων. Τα προληπτικά μέτρα είναι ένα σύντομο ανέκδοτο, ενώ όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα τα μέτρα που λαμβάνουν οι εργοδότες είναι για το θεαθήναι, σε πολλές περιπτώσεις, την ίδια ώρα που η υλοποίηση αντεργατικών μέτρων και σχεδιασμών προχωρά με αμείωτους ρυθμούς.

Μόνο τα «πρωτόκολλα του κέρδους» τηρούνται στο Εμπόριο

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς είναι η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, όπου σημειώνεται: «Από την προηγούμενη βδομάδα τα τηλέφωνα των σωματείων χτυπούν και η ερώτηση δεν είναι "ποιος" αλλά "πόσα", με δεκάδες κρούσματα κορονοϊού να βγαίνουν ανά ημέρα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σούπερ μάρκετ, σε αποθήκες και γραφεία. Κρούσματα που αποκρύπτονται ή ακολουθούνται διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζει η εργοδοσία στο Εμπόριο είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών (...) Καλούμε όλους τους συναδέλφους στο Εμπόριο, στα γραφεία και στην καθαριότητα να απευθυνθούν στα σωματεία τους (http://ey-pamehellas.gr/wp/356-2/) και στο ΠΑΜΕ για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει στην εργασία τους. Με κάθε τρόπο να στείλουμε μήνυμα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση: Με την υγεία μας δεν θα επιτρέψουμε να παίξουν, να τη θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι στα σούπερ μάρκετ «Lidl», «μετά την επιβεβαίωση κρούσματος στις αποθήκες της επιχείρησης, η εργοδοσία αρνήθηκε τη διενέργεια τεστ στους 150 εργαζόμενους που εργάζονται στις αποθήκες χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, με την κάλυψη που της δίνουν και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ». Με βάση την καταγγελία, η εργοδοσία πέταξε το «μπαλάκι» στους εργαζόμενους να κάνουν με δικά τους χρήματα το τεστ. Το σωματείο στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στα «Lidl», ενώνει τη φωνή του για ουσιαστικά μέτρα προστασίας εδώ και τώρα.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καταγγέλλει «την εργοδοσία του "My Market" Καλλονής» για το ότι «μετά την εμφάνιση κρούσματος σε υπάλληλο του σούπερ μάρκετ και τη διενέργεια rapid και μοριακού τεστ στο προσωπικό, όπως και την απολύμανση του χώρου, αρκέστηκαν στα αποτελέσματα του rapid test και θεώρησαν ασφαλές να ανοίξουν πάλι το κατάστημα χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ, βάζοντας σε κίνδυνο εργαζομένους και κοινό».

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας«καταγγέλλει την εργοδοσία του σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτη"», καθώς στο κατάστημα στην Περιβόλα Πάτρας, «παρόλο που επιβεβαιώθηκε κρούσμα την Κυριακή, συνεχίζεται η λειτουργία του και μάλιστα με εργαζόμενους που έχουν έρθει σε επαφή με την συναδέλφισσα. Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα ήρθαν και εργαζόμενοι από άλλα καταστήματα της αλυσίδας, που τις τελευταίες μέρες είχαν μεταφερθεί εκεί για να καλύψουν τις τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό και από σήμερα δουλεύουν σε άλλα καταστήματα, χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί (...) Η εργοδοσία του "Σκλαβενίτη", την ίδια ώρα που κάνει τα πρωτόκολλα λάστιχο, εφαρμόζει την παράνομη και απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, που φτάνει μέχρι και τις 12 ώρες».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε μια σειρά από άλλους χώρους δουλειάς.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καταγγέλλει «τη διοίκηση της PwC για την απόκρυψη κρουσμάτων στα γραφεία της». Οπως επισημαίνει, «σε παρέμβαση του σωματείου η διοίκηση ενημέρωσε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ η πραγματικότητα είναι η εξής: Δεν ενημέρωσε άμεσα και όλο το προσωπικό (...) Δεν κάλυψαν οικονομικά τα τεστ των συναδέλφων μας που διαγνώστηκαν θετικοί, αλλά ούτε και σε συναδέλφους που θέλησαν να κάνουν το τεστ, επειδή ήρθαν σε επαφή μαζί τους (...) Ισχυρίστηκαν ότι οι "πιο κοντινοί" ενημερώθηκαν, και είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς έγινε η δική τους ιχνηλάτηση, όταν ακόμα και οι εργαζόμενοι στον ίδιο όροφο δεν είχαν καν ενημερωθεί για το επιβεβαιωμένο κρούσμα, αφού δεν θεωρήθηκαν κοντινές επαφές. Αλλά ακόμα και όσοι - τελικά - ενημερώθηκαν, αυτό έγινε μέσω προσωπικής συνομιλίας chat (!), λέγοντάς τους να φύγουν από τον όροφο γιατί υπάρχει κρούσμα ή να μην έρθουν καν στο γραφείο». Εγινε απολύμανση «μόνο στον όροφο όπου υπήρχε το κρούσμα και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Η ΕΛΕΠΑ απαιτεί «άμεση ενημέρωση όλων των εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων. Να γίνει ιχνηλάτηση από αρμόδιο φορέα (ΕΟΔΥ) και όχι από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία δεν είναι αρμόδια» κ.ά.

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα και σε υπηρεσίες δήμων και Περιφέρειες

Την ίδια ώρα, σωρηδόν πέφτουν οι καταγγελίες και για την κατάσταση σε Περιφέρειες, δήμους και υπηρεσίες.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής την Κυριακή 9/11 έκανε παρέμβαση στην περιφερειακή αρχή - στον περιφερειάρχη και στον εκτελεστικό γραμματέα - για τα κρούσματα και τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς στο κτίριο στην οδό Συγγρού 80-88. Κατήγγειλε τη μη γνωστοποίηση των κρουσμάτων και τα ανεπαρκή μέτρα, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα μόνα μέτρα που πήρε η περιφερειακή αρχή ήταν απολύμανση σε όλο το κτίριο και αναστολή λειτουργίας μόνο για ορισμένες διευθύνσεις. Ο ΣΥΠΑ απαιτεί να κλείσει το σύνολο του κτιρίου και να πραγματοποιηθούν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να σταματήσει η είσοδος του κοινού, να χορηγηθούν τα μέσα προστασίας και να ληφθούν γενικότερα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη των εργαζομένων.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ στο δήμο Γαλατσίου αναφέρει πως «από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον τέσσερα θετικά κρούσματα Covid-19 σε εργαζόμενους του δημαρχείου Γαλατσίου. Αν και η διοίκηση έκλεισε το δημαρχείο δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα για απολύμανση, δεν έχει προβεί ακόμα στην απολύτως αναγκαία κίνηση να γίνουν άμεσα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου (...), ενώ δεν έχει γίνει ακόμα διανομή Μέτρων Ατομικής Προστασίας (...) και αναπλήρωση αναλώσιμων, όπως αντισηπτικά και χλωρίνες στους χώρους δουλειάς».

Τρία κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους στα γραφεία της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης ανιχνεύτηκαν την προηγούμενη βδομάδα και, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ στο δήμο, πέρα από την απολύμανση του χώρου κανένα άλλο μέτρο δεν πάρθηκε, ενώ στον συγκεκριμένο χώρο απασχολούνται περίπου 60 εργαζόμενοι, με τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, οχυρωμένη πίσω από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, να αρνείται το αίτημα των εργαζομένων για πραγματοποίηση τεστ.

«Το ίδιο έχουν πράξει και σε άλλες περιπτώσεις που υπήρχαν κρούσματα τις τελευταίες μέρες, π.χ. τμήμα ελεγκτών - επιδοτών στο δημαρχείο, εργοτάξια καθαριότητας Ευαγγελίστριας και Τήλου, μηχανουργείο κ.α. Μόνο που μέχρι και αυτά τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, όταν υπάρχουν από τρία κρούσματα και πάνω, προβλέπουν διαφορετική διαχείριση, όπως πραγματοποίηση τεστ, κλείσιμο του χώρου κ.ά.», σημειώνει η ΔΑΣ.

Καλεί τη διοίκηση του δήμου να σταματήσει να υπερασπίζεται και να εφαρμόζει την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική, και να πάρει πρωτοβουλίες ώστε: Να πραγματοποιούνται τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, σε χώρο όπου εντοπίζεται κρούσμα. Να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στο μεταξύ, εξόρμηση στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων στον Πειραιά πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των σωματείων παρενέβη στον πρόεδρο του ΝΑΤ, Ανδρέα Κομματά, τόσο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες στην Κοινωνική Ασφάλιση όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην εξυπηρέτηση των ναυτεργατών λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα δεκάδες ναυτεργάτες καθημερινά να συνωστίζονται στην είσοδο της Υπηρεσίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν για διάφορες υποθέσεις τους (έκδοση διπλωμάτων, πιστοποιητικών, ναυτικών φυλλαδίων κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ