Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις ελέγχου μεταναστών

Αθλιες παραμένουν οι συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των κυκλωμάτων διακίνησης, που είτε ζουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, είτε αναζητούν τρόπους διαφυγής προς άλλες χώρες.

Τις καθημερινές δυσκολίες επιτείνει το κυνηγητό της Αστυνομίας, που πραγματοποίησε προχτές εκτεταμένους ελέγχους στους χώρους απέναντι από τη λιμενική ζώνη της Πάτρας, όπου έχουν βρει προσωρινή στέγη πολλοί μετανάστες, που προσπαθούν να διαφύγουν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, από τους ελέγχους σε περίπου 150 άτομα που εντοπίστηκαν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, 25 από αυτούς δεν είχαν τα προβλεπόμενα έγγραφα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες απέλασης στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στο Βιετνάμ.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της περιοχής, εκτιμάται ότι τον τελευταίο καιρό είναι 400-500 άτομα, δεκαπλάσια σχεδόν απ' ό,τι ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2017 συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας περισσότεροι από 150 μετανάστες, λίγο πριν επιβιβαστούν σε πλοίο προς την Ιταλία, ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι είχαν συλληφθεί περίπου 120. Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι Σύροι, που πληρώνουν στα κυκλώματα ακόμη και 1.000-1.200 ευρώ για ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Στη Σάμο επίσης έγινε από την Αστυνομία εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχου των περίπου 900 ατόμων που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν απορριπτικό ασύλου και να απελαθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ