Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην Ηγουμενίτσα οι 250 πρόσφυγες

Επειτα από 24 ώρες παρατημένοι μέσα σε ένα σαπιοκάραβο που κινδύνευε να βυθιστεί στην Αδριατική Θάλασσα, οι 250 πολιτικοί και οικονομικοί πρόσφυγες - πιθανότατα Τούρκοι κουρδικής καταγωγής - περισυνελέγησαν από το ελληνικό επιβατηγό πλοίο «Athens express» με πιο πιθανό προορισμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Οι μετανάστες επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος που εξέπεμψε σήμα κινδύνου το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ έπλεε 84 ναυτικά μίλια δυτικά της Λευκάδας. Ο κυβερνήτης του αλιευτικού σκάφους (μήκους 25 μέτρων) εξέπεμψε σήμα κινδύνου, όταν διαπίστωσε ότι του τέλειωσαν τα καύσιμα και τα εφόδια, καθώς οι μετανάστες, που για τρίτη ημέρα ήταν χωρίς ψωμί και νερό, διαμαρτυρήθηκαν, προκαλώντας αναταραχή στο σκάφος. Το πλοίο εντοπίστηκε αρχικά από τον κυβερνήτη ενός ιταλικού αεροσκάφους, ο οποίος ανέφερε ότι στο κατάστρωμα του αλιευτικού είδε περίπου 200 άτομα. Αργότερα, πάνω από τη θαλάσσια περιοχή πέταξε και ένα ελληνικό C-130, οι κυβερνήτες του οποίου ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα μικρό πλοίο.

Η τύχη τους κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή, αφού οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν να τους δεχτούν, αλλά και η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να περισυλλέξει λαθρομετανάστες μόνο στην περίπτωση που θα βρίσκονταν στη θάλασσα, οπότε και θα θεωρούνταν ναυαγοί. Τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών αρχών, οι πρόσφυγες πείστηκαν - αφού αρχικά αρνούνταν να πάνε οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ιταλία - να μετεπιβιβαστούν στο επιβατηγό «Athens Express» και το αλιευτικό ρυμουλκήθηκε στην ακτή. Σύμφωνα με το ΓΕΝ, τρεις από τους λαθρομετανάστες έπεσαν στη θάλασσα, ωστόσο όλοι περισυνελέγησαν σώοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ