Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμαρτυρίες προσφύγων και ένταση στον Πειραιά

Από τη διαμαρτυρία των προσφύγων στον Πειραιά

Eurokinissi

Από τη διαμαρτυρία των προσφύγων στον Πειραιά
Διαμαρτυρίες προσφύγων και ένταση σημειώθηκαν χτες στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μετανάστες και πρόσφυγες, μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων, βγήκαν στο λιμάνι, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα. Η ενημέρωση έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μετά από αίτημα των στελεχών της κυβέρνησης.

«Είμαστε και εμείς άνθρωποι πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα», φώναζαν οι περισσότεροι, υποστηρίζοντας ότι σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι συνθήκες δεν είναι καλές. Οταν κάποια στιγμή επιχειρήθηκε η προσαγωγή ενός ατόμου προκλήθηκε ένταση από τους παρευρισκόμενους. Μάλιστα, ένας Αφγανός πρόσφυγας σήκωσε στον αέρα ένα βρέφος, πάνω από τα κεφάλια των λιμενικών. Ο ίδιος είπε, μέσω διερμηνέα πως «έχω πέντε παιδιά και έχω περάσει τα σύνορα από πέντε χώρες. Το παιδί μου γεννήθηκε πριν από 2 μήνες στα σύνορα Ιράν - Τουρκίας». Υποστήριξε ότι νωρίτερα ένστολοι είχαν χτυπήσει έναν συγγενή του και πήρε την απόφαση να διαμαρτυρηθεί. Για το περιστατικό θα διεξαχθεί έρευνα από το Λιμενικό.

Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποχώρησαν, ωστόσο, επειδή στο σημείο βρίσκονταν για αρκετή ώρα συγκεντρωμένος κόσμος, το λιμεναρχείο δεν επέτρεπε τη διέλευση οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημέρωση έγινε από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, με στόχο να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν εκεί να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Μικροένταση μεταξύ μεταναστών και προσφύγων για τη σειρά προτεραιότητας στο συσσίτιο προκλήθηκε το μεσημέρι στην πέτρινη αποθήκη, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση επέμβαση του Λιμενικού. Σύμφωνα με το Λιμενικό δεν έχουν γίνει προσαγωγές ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Σε Χίο και Λέσβο

Εξάλλου, στα δύο έχει χωριστεί η αποβάθρα στο λιμάνι της Χίου. Χτες το πρωί έδεσε στο λιμάνι το πλοίο «Νήσος Μύκονος», που εκτελεί την άγονη γραμμή του βορείου Αιγαίου, με τους 250 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταλάβει την προβλήτα να μην αντιδρούν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπήρξε αργά προχτές το βράδυ να μην εμποδίσουν την πραγματοποίηση δρομολογίων πλοίων, επιτρέποντας τη λειτουργία του λιμανιού στο μισό του τμήμα.

Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, τοποθετήθηκαν σύρματα που διαχώρισαν τη χερσαία ζώνη στα δύο. Στο ανατολικό τμήμα θα δένουν τα πλοία, ενώ στο δυτικό θα παραμείνουν μετανάστες και πρόσφυγες που έφυγαν από το hot spot του νησιού την περασμένη βδομάδα πραγματοποιώντας πορεία οκτώ χιλιομέτρων κατευθυνόμενοι στην πόλη, όπου και παραμένουν, ζητώντας να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για τον Πειραιά, ώστε στη συνέχεια να πάνε στη Γερμανία.

Επίσης, αναστάτωση προκλήθηκε χτες στο «hot spot» της Μόριας στη Λέσβο, όταν μετανάστης από το Πακιστάν ανεβαίνοντας σε στύλο ηλεκτροφωτισμού στο κέντρο έλεγε πως θα πέσει, φωνάζοντας για την ελευθερία του, αλλά και τη μη επαναπροώθησή του στην Τουρκία. Πείστηκε να κατέβει από το στύλο χάρη στην παρέμβαση των προσφύγων, αλλά και των υπευθύνων του κέντρου κράτησης. Στο μεταξύ, συνεχιζόταν χτες από μικρή ομάδα μεταναστών, κυρίως από το Πακιστάν, η καθιστική διαμαρτυρία. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας χαρτόνια όπου έχουν γράψει τα αιτήματά τους, ζητούσαν να απελευθερωθούν και να μην απελαθούν στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Στην Ειδομένη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η κινητοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στον καταυλισμό, των προξένων της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες ο μερικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου, και η κυκλοφορία των οχημάτων και των λεωφορείων πραγματοποιούνταν μόνο από το ένα ρεύμα. Κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις του, για την καταστολή των αντιδράσεων των προσφύγων, ο Δήμαρχος Παιονίας, κατέθεσε στην εισαγγελία Κιλκίς, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης και σωρεία άλλων αδικημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ