Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αναγγελία απελάσεων μεταναστών από τη νέα κυβέρνηση

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών στη Σικελία την Κυριακή

ΡΩΜΗ.--

«Η Ιταλία και η Σικελία δεν μπορούν να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης», διεμήνυσε την Κυριακή από τη Σικελία ο επικεφαλής της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, που ορκίστηκε την Παρασκευή υπουργός Εσωτερικών και είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τους λαϊκιστές του «Κινήματος των 5 Αστέρων». Τη μέρα της ορκωμοσίας είχαν διασωθεί και αποβιβαστεί στο ιταλικό νησί 158 μετανάστες, ανάμεσά τους 9 παιδιά, 26 γυναίκες και 36 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αφυδατωμένοι και με σημάδια κακομεταχείρισης. Επίσης, την Κυριακή, σχεδόν 50 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Τυνησίας, άλλοι 9 - ανάμεσά τους έξι παιδιά - στα ανοιχτά της Τουρκίας κι ακόμη ένας στα ανοιχτά της Ισπανίας.

«Δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής» για τον περιορισμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε από τη Σικελία, όπου παραβρέθηκε για να υποστηρίξει τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές του κόμματός του. Τόνισε ότι «χρειάζονται κέντρα για να γίνονται απελάσεις» διότι η ιταλική κυβέρνηση «δεν θα μείνει απαθής να παρακολουθεί τον πολλαπλασιασμό των αποβιβάσεων».

Μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο Σαλβίνι είχε υποστηρίξει πως «οι ωραίοι καιροί για τους λαθρομετανάστες τέλειωσαν» και κάλεσε τους μετανάστες «να ετοιμαστούν, να φτιάξουν βαλίτσες», ακολουθώντας το πνεύμα της ευρωπαϊκής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, που θέτει ως προτεραιότητα τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, την αύξηση των απελάσεων των «παράνομων» μεταναστών και την «ανάπτυξη των χωρών προέλευσης», δηλαδή μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις χώρες της Αφρικής κ.ά.

«Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να ξοδεύονται στις χώρες προέλευσης», είπε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος στις διασώσεις μεταναστών στη Μεσόγειο και στις δομές υποδοχής στην Ιταλία. Για να εξευρεθούν γρήγορα κεφάλαια για τις απελάσεις, ο Σαλβίνι θέλει ένα «γερό ψαλίδισμα» των χρημάτων για την υποδοχή των περίπου 170.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται σήμερα σε όλη τη χώρα. Πάντως, ξεκαθάρισε πως «στόχος μου δεν είναι να τους στέλνουμε στην Ευρώπη, αλλά να μειώσουμε τις αναχωρήσεις».

Σε νέες χτεσινές δηλώσεις προειδοποίησε: «Είτε η Ευρώπη μάς δίνει βοήθεια για να έχουμε ασφάλεια στη χώρα μας είτε θα πρέπει να επιλέξουμε άλλους δρόμους».

Συγκαταβατική εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της σημειώνοντας ότι ο ιταλικός λαός δεν ένιωθε επαρκή υποστήριξη από την υπόλοιπη ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. «Μέρος της ανασφάλειας της Ιταλίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ιταλοί αισθάνονται ότι έχουν απομείνει μόνοι στο καθήκον να δέχονται τόσο πολλούς μετανάστες μετά την πτώση του καθεστώτος στη Λιβύη», είπε. Το Σάββατο η καγκελάριος συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί σύντομα το Βερολίνο.

Νέα τραγωδία και στα ανοιχτά της Τουρκίας

Νέα τραγωδία συνέβη την Κυριακή με πρόσφυγες που πνίγηκαν όταν βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν την ώρα που τους μετέφερε από την Τουρκία στην περιοχή της Αττάλειας. Εννέα πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους έξι παιδιά και μία γυναίκα.

Το πλοιάριο, στο οποίο βρίσκονταν συνολικά 15 άτομα, αντιμετώπισε δυσκολίες στα ανοιχτά της Αττάλειας. Πέντε πρόσφυγες διασώθηκαν από αλιείς και την τουρκική Ακτοφυλακή, ενώ ένας εξακολουθεί να αγνοείται. Ο αριθμός των προσφύγων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει αρχίσει να σημειώνει ξανά αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, 10.948 άνθρωποι έχουν καταφέρει τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, πολύ περισσότεροι από όσοι την ίδια περίοδο πέρσι. Τριάντα πέντε άνθρωποι έχουν πνιγεί σε αυτήν την προσπάθεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι(2020-02-13 00:00:00.0)
Καραβιές μεταναστών ξεριζωμένων από τις επεμβάσεις και τη φτώχεια(2015-04-15 00:00:00.0)
Πνίγονται στο Αιγαίο(2013-07-10 00:00:00.0)
Καταναγκαστικός επαναπατρισμός 227 προσφύγων(2009-05-08 00:00:00.0)
Τραγωδία με μετανάστες(2004-08-10 00:00:00.0)
«Υγρός τάφος» για πρόσφυγες(2002-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ