Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΜΠΕΟ - ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Συμφώνησαν σε «οδικό χάρτη» στο Μάνμπιτζ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» με στόχο το μέλλον της «διμερούς συνεργασίας στη Συρία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», που συμπεριλαμβάνει «βήματα για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Μάνμπιτζ», συμφώνησαν χτες στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν την ένταση που προκαλούν οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων στις διμερείς σχέσεις, σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Σε κοινή, λιτή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χτες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζεται πως «Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών με πνεύμα συμμαχικής σύμπραξης». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» για τον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ της Συρίας, όπου βρίσκονται και αμερικανικά στρατεύματα και αρκετά κοντά ο τουρκικός στρατός. Τουρκικά ΜΜΕ («Χουριέτ», δίκτυο TRT κ.ά.), επικαλούμενα πληροφορίες από άλλες πηγές, ισχυρίζονται ότι ο «οδικός χάρτης» αναφέρει την αποχώρηση Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG «σε 30 μέρες από την έναρξη εφαρμογής του», σε συνάρτηση «με τις εξελίξεις στο έδαφος».

Στη χτεσινή κοινή ανακοίνωση, πάντως, επισημαίνεται πως αμφότεροι εκτίμησαν τις προτάσεις της «Ομάδας Εργασίας Τουρκίας και ΗΠΑ» για τη Συρία, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν να επαναληφθεί η συνάντηση του μηχανισμού της Ομάδας Εργασίας «για να επιλύσουν τρέχοντα εξαιρετικά ζητήματα σε διμερείς σχέσεις».

«Σημείο καμπής το Μάνμπιτζ»

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ» ο Τούρκος υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πομπέο, τόνισε ότι συζήτησαν «τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ζητήματα που σχετίζονται με τη Συρία, έναν οδικό χάρτη για το Μάνμπιτζ και άλλα περιφερειακά θέματα».

«Πασχίζουμε για πολιτική λύση στη Συρία» και «απορρίπτουμε όλες τις προσπάθειες διαίρεσης της Συρίας», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως υπάρχει «αρνητική ατμόσφαιρα κατά της Τουρκίας, που δημιουργήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αποστολή μαχητικών "F-35"» στην Αγκυρα και την «αγορά πυραυλικού αμυντικού συστήματος από τη Ρωσία». Δείχνοντας διατεθειμένος να παρατείνει το σκληρό παζάρι με τις ΗΠΑ, κατέληξε: «Πριν όμως πάρουμε αυτά τα συστήματα (σ.σ. από τη Ρωσία), θέλαμε να τα αγοράσουμε από τους συμμάχους μας και τις ΗΠΑ, αλλά αυτοί δεν μας τα πούλησαν και έπρεπε να τα αγοράσουμε από τη Ρωσία. Αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να μας τα πουλήσουν, εμείς θέλουμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας»...

Παράλληλα, τουλάχιστον 70 Σύροι φύλαρχοι εξέδωσαν το Σάββατο κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι προχωρούν στη συγκρότηση «νέας, συνδυασμένης δύναμης» η οποία θα πολεμήσει ενόπλους που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τα ξένα στρατεύματα στη βόρεια Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «επόμενη μέρα» στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη(2019-01-25 00:00:00.0)
Κινήσεις και ανταγωνισμοί με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»(2019-01-01 00:00:00.0)
«Ολα ανοικτά» μετά τον «οδικό χάρτη» για το Μάνμπιτζ(2018-06-09 00:00:00.0)
Διευρύνονται το παζάρι και οι τριβές(2018-06-06 00:00:00.0)
Κινήσεις και σχεδιασμοί για κλιμάκωση συγκρούσεων(2018-03-31 00:00:00.0)
Τουρκικές πιέσεις για «αποχώρηση» από το Μάνμπιτζ(2018-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ