Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δολοφονήθηκε μετανάστης συνδικαλιστής

Απεργία των εργατών γης της Καλαβρίας και πανιταλικό συλλαλητήριο στις 16 Ιούνη

Ο αγωνιστής συνδικαλιστής εργάτης γης Σουμάιλα Σάκο από το Μάλι, που δολοφονήθηκε την Κυριακή στην Ιταλία, και συνάδελφοί του που διαμαρτύρονται
Ο αγωνιστής συνδικαλιστής εργάτης γης Σουμάιλα Σάκο από το Μάλι, που δολοφονήθηκε την Κυριακή στην Ιταλία, και συνάδελφοί του που διαμαρτύρονται
Τη δολοφονία, την Κυριακή το βράδυ, στην Ιταλία, του 29χρονου μετανάστη από το Μάλι, συνδικαλιστή εργάτη γης Σουμάιλα Σάκο, μέλους της οργάνωσης Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), που ανήκει στη δύναμη της ταξικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Ο Σουμάιλα Σάκο ήταν μαχητικό στέλεχος της USB, στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματα των πάνω από 4.000 μεταναστών εργατών γης στα χωράφια της Καλαβρίας. Ο συνδικαλιστής πυροβολήθηκε το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που μαζί με άλλους μετανάστες έψαχναν υλικά σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, από έναν άντρα που σταμάτησε το αμάξι του και πυροβόλησε 4 φορές εν ψυχρώ. Μια από τις σφαίρες βρήκε τον Σουμάιλα Σάκο στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον, ενώ άλλοι δυο μετανάστες τραυματίστηκαν. Οι μετανάστες εκείνη την ώρα έψαχναν υλικά για τις καλύβες τους στο γειτονικό γκέτο του Σαν Φερδινάνδο, το οποίο είχε γίνει στόχος επίθεσης και τον Γενάρη από ακροδεξιούς.

Η συνδικαλιστική οργάνωση USB καταγγέλλει ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν το μαύρο χρώμα του δέρματος των μεταναστών και η επίθεση αυτή έλαβε χώρα λίγες ώρες μόνο μετά από τις ρατσιστικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας και αρχηγού της ακροδεξιάς "Λέγκας", Σαλβίνι. Η USB, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Ιταλία, απαντά στη ρατσιστική δολοφονία με γενική απεργία στα χωράφια της Καλαβρίας και πανιταλικό συλλαλητήριο στη Ρώμη στις 16 Ιούνη.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα Ιταλών και μεταναστών εργατών ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που είναι το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους, την εκμετάλλευση και το ρατσισμό.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συντρόφους, τους φίλους και τους οικείους του Σουμάιλα Σάκο, στην USB».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ