Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Πνίγονται στο Αιγαίο

Από πέρσι τον Αύγουστο περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν, έχουν πνιγεί προσπαθώντας να έρθουν στη χώρα μας. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με θέμα τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Στην έκθεση καταγγέλλεται η πρακτική των ελληνικών αρχών να στέλνουν στην Τουρκία αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά, που προέρχονται από χώρες σπαρασσόμενες από συρράξεις, στερώντας τους το δικαίωμα να προσβάλουν την απέλασή τους ή να εξηγήσουν, τουλάχιστον, την κατάστασή τους στις αρχές. Η έκθεση παρουσιάστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου και η σύνταξή της βασίστηκε σε 80 ατομικές, αλλά και ομαδικές συνεντεύξεις που πάρθηκαν το Μάρτη και τον Απρίλη.

Από το Μάρτη η Διεθνής Αμνηστία έχει μιλήσει με 30 ανθρώπους σε Ελλάδα και Τουρκία που δήλωσαν πως σε 39 χωριστές περιπτώσεις, τουλάχιστον, ανακόπηκε η απόπειρά τους να διασχίσουν το Αιγαίο ή τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Δεκατρείς από τους 14 ανθρώπους που έδωσαν συνέντευξη και περιέγραψαν την απώθησή τους στην Τουρκία, υποστήριξαν πως οι τρόποι απώθησής τους από τις ελληνικές αρχές είναι επικίνδυνοι για τη ζωή τους.

Οπως ειπώθηκε, όσοι κατορθώνουν να φτάσουν στην Ελλάδα κρατούνται συστηματικά σε σκοτεινά, βρώμικα κελιά για μακρές περιόδους, με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό αέρα και χωρίς επαρκή τροφή. Για την ΕΕ αναφέρθηκε ότι πρέπει να βελτιώσει τις υπηρεσίες υποδοχής αντί να σφραγίζει τα σύνορα και να διερευνήσει νέους τρόπους ώστε τα κράτη - μέλη να μοιράζονται την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παράλληλα, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις απωθήσεις και να διερευνούν ισχυρισμούς συλλογικών απελάσεων.

Παραλίγο νέα τραγωδία χτες

Παραλίγο τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας στην Κρήτη από πλοιάριο που μετέφερε 130 μετανάστες στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας. Το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά κι εντέλει βυθίστηκε. Στο μεταξύ, οι μετανάστες πρόλαβαν κι επιβιβάστηκαν σε πλοίο που έχει προορισμό τη Μάλτα, ακολούθως μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού στην παραλία της Ιεράπετρας. Πρόκειται να φιλοξενηθούν προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος λυκείων Ιεράπετρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ