Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2018 - αριθ. φύλλου: 13011

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
«Θέμα ημερών» η ολοκλήρωση της συμφωνίας με σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ

Δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ για επικείμενη τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Ζάεφ


ΣΕΛ.  4
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Εντείνει την παράδοση στεριάς και θάλασσας στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι


ΣΕΛ.  5

Οι επιθυμίες του κεφαλαίου δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα της 4ης «αξιολόγησης» συμπληρώνουν οι εξαγγελίες για νέα προνόμια, «διευκολύνσεις» και χρηματοδοτικά εργαλεία στους επιχειρηματικούς ομίλους

  • Ο «αναπτυξιακός σχεδιασμός», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στο συνέδριο του ΣΕΤΕ και στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», ενσωματώνει τις αξιώσεις των βιομηχάνων, των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών για στήριξη της κερδοφορίας τους με νέα προνόμια, που συμπληρώνουν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» και τους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους των μνημονίων.
  • Οι επιθυμίες του ΣΕΒ για «μεταρρυθμιστική υπέρβαση», ως «απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων», και των εφοπλιστών για «ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας» και «μέτρα υποστήριξης της διεθνούς φυσιογνωμίας» της ναυτιλίας, μεταφράζονται άμεσα από την κυβέρνηση σε θωράκιση της αντεργατικής νομοθεσίας, επέκταση των φορολογικών προνομίων και της φοροασυλίας για το κεφάλαιο, μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μεγάλες επιχειρήσεις, διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης των επενδύσεων και πιο σφιχτή σύνδεση της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

ΣΕΛ.  3,    5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λίστες δεσμεύσεων

Οι επιθυμίες τους... διαταγές. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του «έργου» που ανεβάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον πρωθυπουργό, από το βήμα των συνεδρίων εφοπλιστών, τουριστικού κεφαλαίου και βιομηχάνων, να περιγράφει το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο», με όλα τα «κίνητρα», τις φοροαπαλλαγές και τις διευκολύνσεις που βάζει η κυβέρνηση στα πόδια των καπιταλιστών, στρώνοντας το «χαλί» για την ανάκαμψη των κερδών τους.

Ενδεικτική είναι η λίστα με τις δεσμεύσεις προς τους εφοπλιστές, που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός μόλις προχτές από τα «Ποσειδώνια». Μίλησε για αναβάθμιση υποδομών, προκειμένου να αξιοποιηθεί η «γεωστρατηγική θέση» της χώρας, «προώθηση δράσεων εντός και εκτός Ελλάδας που διευκολύνουν τη δραστηριότητα» των εφοπλιστών, προώθηση του «συναφούς στρατηγικού στόχου για την προσέλκυση επενδύσεων στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία», διευκολύνσεις για την κρουαζιέρα και πάει λέγοντας.

Λίγο πριν, από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος των εφοπλιστών ζητούσε να διατηρηθεί η ναυτιλία ανταγωνιστική, «μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού με μέτρα υποστήριξης της διεθνούς φυσιογνωμίας της»...

Λίγες μέρες πριν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τον μακρύ απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων: Μείωση του ενεργειακού κόστους, με προκλητικές απαλλαγές και «κίνητρα» που απολαμβάνουν οι βιομηχανίες στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς, «θεσμικές παρεμβάσεις», με άρση κάθε λογής «εμποδίων» από τους στοιχειώδεις κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας των εργαζομένων κ.ο.κ., «χωροταξικός σχεδιασμός» και υποδομές με βάση τα «θέλω» των ομίλων, αλλαγές στο δικαστικό και φορολογικό σύστημα που συμβάλλουν στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, τσακίζοντας παράλληλα αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Δεσμευόταν επίσης για την «επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της χρηματοδότησης», την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και τη γενίκευση των εξωδικαστικών συμβιβασμών - που για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες σημαίνουν γενίκευση των πλειστηριασμών και ξήλωμα δικαιωμάτων - καθώς και για «νέες πηγές ρευστότητας» από το ΕΣΠΑ, το « πακέτο Γιούνκερ», την υπό σύσταση Αναπτυξιακή Τράπεζα και «ειδικά επενδυτικά σχήματα που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή ιδιωτών, αλλά και τον επιμερισμό του ρίσκου».

Τα ίδια έλεγε και στο τουριστικό κεφάλαιο, περιγράφοντας «τη βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, με βελτίωση της χωροθέτησης και αδειοδότησης» και με «την παροχή φορολογικών κινήτρων».

Πριν ακόμα οι καπιταλιστές ξεστομίσουν τις νέες απαιτήσεις, από το βήμα των συνεδρίων τους, η κυβέρνηση σπεύδει να τις βάλει στο χαρτί και να δεσμευτεί για την ικανοποίησή τους, στο πλαίσιο του «μεταρρυθμιστικού μομέντουμ» που θα ενταθεί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα «λόγια συμπάθειας» και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που μοίρασε ο πρωθυπουργός σε βιομηχανικούς εργάτες, ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά και οι... συστάσεις στους καπιταλιστές να «φροντίζουν» όσους εκμεταλλεύονται, ενισχύοντας ουσιαστικά τις δομές ενσωμάτωσης και «κοινωνικού διαλόγου», γίνονται βέβαια διπλά προκλητικά.

Πόσο μάλλον όταν τα «ρεκόρ» της ναυτιλίας, του τουρισμού, των εξαγωγών, τα οποία περιέγραψε, βγάζουν μάτι ότι προέρχονται από την ένταση της εκμετάλλευσης, από το νομοθετικό αντεργατικό οπλοστάσιο. Το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο μονιμοποιεί διά της «κωδικοποίησής» του αλλά και επεκτείνει, με μέτρα για τη γενίκευση της «ευελιξίας», τη σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας, την απελευθέρωση των απολύσεων, έως και τα παραπέρα εμπόδια στην απεργία.

Τα γκέτο της εργοδοσίας στη βιομηχανία, οι 72 ώρες δουλειάς τη βδομάδα στα πλοία, οι μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, οι μηδενικές αυξήσεις και η καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων στα καράβια, η δουλειά ήλιο με ήλιο με τις 14 διαφορετικές μορφές «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων στα πεντάστερα ξενοδοχεία. Να ποιο είναι το «μυστικό» για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που η κυβέρνηση φυλάει ως «κόρη οφθαλμού». Με αυτά πρέπει να αναμετρηθούν οι εργαζόμενοι, βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απεργούν σήμερα κόντρα στη «βιομηχανία» διώξεων και την τρομοκρατία

Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που διατήρησε και ενίσχυσε το αντιαπεργιακό νομικό οπλοστάσιο

  • Για τρίτη συνεχόμενη φορά χτες και με αποφάσεις «καρμπόν», το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι. Αμεση απάντηση, με κήρυξη απεργίας, από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Δυναμώνει η αλληλεγγύη στους λιμενεργάτες του ΣΕΜΠΟ. Σε συγκέντρωση στην πύλη της «Cosco» σήμερα, στις 7 μ.μ., καλούν το Εργατικό Κέντρο και συνδικάτα του Πειραιά.

ΣΕΛ.  15


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Να μην επιτρέψει ο λαός να γίνει ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

ΣΕΛ.  9
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φωτογραφίες αποκαλύπτουν στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση

ΣΕΛ.  7
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδικούν το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής

Συγκέντρωση σήμερα στις 7.30 μ.μ., στη λεωφ. Φυλής


ΣΕΛ.  10
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Συγκέντρωση σήμερα για την «αναπτυξιακή» φιέστα

ΣΕΛ.  4
ΑΡΘΡΟ
Το «θαύμα της ναυτιλίας» στηρίζεται στην εκμετάλλευση των ναυτεργατών

ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ