Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1646 Γεννιέται η Ιταλίδα (Βενετή) φιλόσοφος Ελενα Κορνάρο Πισκόπια, η πρώτη γυναίκα διδάκτωρ της φιλοσοφίας.

1825 Δολοφονείται (από Ελληνες) στο κελί, όπου κρατούνταν φυλακισμένος στην Αθήνα πριν δικαστεί, ο Φιλικός επαναστάτης του 1821 Οδυσσέας Ανδρούτσος.

1878 Γεννιέται ο Μεξικανός στρατηγός Φρανσίσκο Πάντσο Βίγια, ηγετική μορφή της Μεξικανικής Επανάστασης (1910-1920), που βασιζόταν κυρίως στους αγρότες και στρεφόταν κατά της δικτατορικής διακυβέρνησης του Πορφύριο Ντιάζ, των μεγαλογαιοκτημόνων, της Εκκλησίας και των αμερικανικών μονοπωλίων.

1898 Γεννιέται ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που το 1936 δολοφονήθηκε από τους φασίστες του Φράνκο.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός περνά σε αντεπίθεση κατά των πολωνικών στρατευμάτων που - με την ενεργό υποστήριξη των ιμπεριαλιστών - είχαν εισβάλει στην επαναστατημένη Ουκρανία και προελαύνει έως τα πρόθυρα της πρωτεύουσας Βαρσοβίας.

1933 Οι ΗΠΑ βγαίνουν από τον «κανόνα χρυσού», σύμφωνα με τον οποίο, το χρήμα που τύπωνε μια χώρα όφειλε να αναλογεί στα αποθέματά της σε χρυσό.

1946 Αντάρτικες ομάδες στην Ποντοκερασιά Κιλκίς χτυπούν λόχο του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από τους φαντάρους ενώνονται με τους αντάρτες στη διάρκεια της μάχης, ενώ 80 από αυτούς προσχωρούν στη συνέχεια στις γραμμές τους.

1947 Εκφωνείται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ η κατευθυντήρια γραμμή του ομώνυμου Σχεδίου. Αφορούσε το διακανονισμό προμήθειας αμερικανικών εμπορευμάτων για την ανασυγκρότηση (οικονομική και στρατιωτική) των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών οικονομιών, σε συνθήκες έλλειψης δολαρίων για την αγορά τους. Βασικός στόχος του Σχεδίου υπήρξε η καπιταλιστική ανασυγκρότηση και θωράκιση των χωρών της Ευρώπης απέναντι στα ντόπια εργατικά - κομμουνιστικά κινήματα και τη Σοβιετική Ενωση.

1954 Συνάπτεται Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, στη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία (Συμφωνία του Μπλεντ).

1967 Ξεσπά ο πόλεμος των Εξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία, ο οποίος ξεκίνησε με προληπτικού χαρακτήρα επιθέσεις από ξηρά και αέρα του πρώτου. Ο πόλεμος έληξε με νίκη του Ισραήλ, το οποίο κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο, τη Δυτική Οχθη από την Ιορδανία και τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.

1968 Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι (αδελφός του δολοφονημένου το 1963 Προέδρου) πυροβολείται στο Λος Αντζελες από τον αραβικής καταγωγής Σιρχάν Σιρχάν. Υπέκυψε στα τραύματά του την επομένη.

1969 Πραγματοποιείται στη Μόσχα Σύσκεψη 75 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που μεταξύ άλλων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και διαμαρτυρία για την τρομοκρατία της χούντας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ