Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στις 12 Ιούνη η συνάντηση Τραμπ - Κιμ

Μετά από πολλά μπρος - πίσω, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά, στις 12 Ιούνη, στη Σιγκαπούρη. Μετά τη συνάντησή του, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με τον απεσταλμένο της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας και αντιπρόεδρο του Κόμματος Εργατών, Κιμ Γιονγκ Τσολ, δήλωσε πως «πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία», ενώ αναφερόμενος στην επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν που του παρέδωσε ο τελευταίος, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ενδιαφέρον γράμμα και πιστεύω πως ο Κιμ είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του». Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, σκοπεύει να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα για να συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. Ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας, Μουν Γιονγκ Ναμ, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο: «Ο κόσμος χαιρετίζει τα σπουδαία γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πρόσφατα στη Χερσόνησο της Κορέας χάρη στην εξαιρετική προσωπικότητα και τη σοφία του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν».

Απειλές Μάτις

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για τον έλεγχο στρατηγικών περασμάτων της περιοχής του Ειρηνικού οξύνεται. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, στη διάρκεια μιας συνόδου για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη, κατηγόρησε το Σάββατο την Κίνα ότι η ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεών της στα διαφιλονικούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και η εγκατάσταση εξελιγμένων όπλων κατά μήκος αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου στρατηγικής σημασίας έχουν ως στόχο να «εκφοβίσουν» και να «καταναγκάσουν» τους γείτονές της. Σημείωσε ότι η Κίνα έχει αναπτύξει όπλα όπως συστοιχίες πυραύλων κατά πλοίων και αντιαεροπορικά, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, στα τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κι έχει δημιουργήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσα τους διαδρόμους προσγειώσεων βομβαρδιστικών, για να υποστηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις της. Οι κινήσεις αυτές ανησυχούν τις ΗΠΑ, που επίσης έχουν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή γι' αυτό και διαμηνύουν μέσω του εν λόγω υπουργού ότι θα εμπλακούν σε έναν «σκληρό ανταγωνισμό» μαζί της αν χρειαστεί. Πάντως, ο Μάτις είπε ότι σκοπεύει σύντομα να επισκεφθεί την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ