Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Οι "λιστομαχίες" ολοκληρώθηκαν

Επανεκλέχτηκε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης στη θέση του γραμματέα και το νέο ΕΓ του κόμματος

Η δεύτερη πράξη της ..."λιστομαχίας", που επικράτησε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, παίχτηκε χτες και ολοκληρώθηκε με την εκλογή γραμματέα και νέου 13μελούς ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος με θέμα την εκλογή οργάνων, αυτή τη φορά δεν υπήρξαν εκπλήξεις, αφού οι "λίσταρχοι" είχαν πάρει από πριν τα μέτρα τους. Ετσι, η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα, πέραν του προέδρου και του γραμματέα του κόμματος, εξέλεξε 6 ακόμα μέλη στο ΕΓ και συγκεκριμένα τους: Ε. Βενιζέλο, Β. Παπανδρέου, Γ. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Θ. Πάγκαλο, Αλ. Παπαδόπουλο.Από την πλευρά των "Τσοχατζοπουλικών", εκτός τουΑ. Τσοχατζόπουλου,εκλέχτηκαν οι Χρ. Παπουτσής, Τ. Αντωνίου και Γ. Μωραϊτης. Επίσης στο ΕΓ, πρώτος σε σταυρούς εκλέχτηκε και ο Απ. Κακλαμάνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός των παραπάνω, υποψηφιότητα για μια θέση στο ΕΓ είχαν βάλει και οι Π. Οικονόμου και Γ. Σουλαδάκης, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από τις "λίστες", τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Αμυνας και δεν εκλέχτηκαν.

Αλλοι "αποκαταστάθηκαν"
άλλοι ..."κόπηκαν"

Από τα αξιοσημείωτα των παρασκηνιακών ρυθμίσεων στο εσωτερικό των δυο στρατοπέδων, είναι ότι υπήρξαν ...ανθρωποθυσίες. Ετσι, οι "εκσυγχρονιστές" θυσίασαν τους Θ. Τσουκάτο, Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαππα, αλλά και τον Γερ. Αρσένη, οι οποίοι συμμετείχαν στο προηγούμενο ΕΓ, αλλά οι συσχετισμοί που προέκυψαν μετά το συνέδριο δεν ευνοούσαν την επανεκλογή τους, η οποία, αν γινόταν, θα γινόταν σε βάρος άλλων πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στον Κ. Σημίτη. Οσο για τους "Τσοχατζοπουλικούς", ενώ στο συνέδριο απέτρεψαν την κάθοδο Οικονόμου για τη διεκδίκηση της προεδρίας, τώρα τον "έκοψαν" και από το ΕΓ, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την πρωτοκαθεδρία του Α. Τσοχατζόπουλου στο χώρο της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι και το εξής: Ο κ. Σημίτης φρόντισε, πέραν της προώθησης του Ε. Βενιζέλου στο ΕΓ, να ...αποκαταστήσει και τους Θ. Πάγκαλο και Αλ. Παπαδόπουλο, δηλαδή, δυο από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης Οτσαλάν...

"Οχι" σε Σκανδαλίδη
το 25% της ΚΕ

Οσον αφορά την επανεκλογή του Κ. Σκανδαλίδη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: η πρόταση έγινε από τον Κ. Σημίτη), το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν χωρίς νόημα. Ετσι, από 177 ψηφίσαντες (έλειπαν 4 μέλη της ΚΕ), ο Κ. Σκανδαλίδης έλαβε 133 ψήφους υπέρ,ενώ υπήρξαν 42 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Γεγονός που ερμηνεύεται ως "αποδοκιμασία" εκ μέρους της πτέρυγας των "Τσοχατζοπουλικών" του προσώπου του Κ. Σκανδαλίδη, την οποία, όπως φέρεται να είχε διαμηνύσει προς τον πρωθυπουργό ο Α. Τσοχατζόπουλος, δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει...

"Ανασκούμπωση" για
ευρωεκλογές

Πριν την έναρξη των ψηφοφοριών, ο Κ. Σημίτης, αλλά και μετά την εκλογή του ο Κ. Σκανδαλίδης, υποστήριξαν ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν "συνέδριο συσπείρωσης" και πως τώρα, όπως με έμφαση τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει "όλοι" να συνεισφέρουν σε ένα "νέο ξεκίνημα", με στόχο στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ "να αντλήσει νέα δύναμη, η οποία θα το οδηγήσει και στη νίκη στις εκλογές του 2000". Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε να υπάρξει "ανασκούμπωση", να συγκροτηθούν εκλογικές επιτροπές σε όλους τους νομούς, ενόψει των ευρωεκλογών, ώστε υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη (κάτι που το επαναλάμβανε μονότονα ο κ. Σκανδαλίδης...) και υπό τη "συλλογική διεύθυνση του κόμματος", όπως προέκυψε από το συνέδριο, να είναι "νικηφόρα" η πορεία στις ευρωεκλογές.

Τέλος, μέχρι αργά χτες, συνεχίζονταν στο πλαίσιο της ΚΕ οι ψηφοφορίες για την εκλογή των προσώπων, που θα επανδρώσουν τους γραμματείς των 16 Τομέων του ΠΑΣΟΚ, την 5μελή Επιτροπή Δεοντολογίας και την 4μελή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ