Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ

Το ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε τη διέλευση και τουρκικών στρατευμάτων μέσω αεροδρομίων της Βόρειας Ελλάδας

Η κρίση στη Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) την Κυριακή το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού. Τρία ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, η επιστολή - απάντηση του Κ. Σημίτη προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Κλίντον, η αντιμετώπιση του προβλήματος της "δυσαρμονίας" που εκτιμάται ότι υπάρχει ανάμεσα στο λαϊκό αίσθημα και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ εξαιτίας των ΝΑΤΟικών επιδρομών και τα μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενου κύματος προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές. Ο Δ. Ρέππας, μετά την τρίωρη συνεδρίαση, ερωτήθηκε και για το θέμα των αμερικανικών πιέσεων για διέλευση ακόμα και τουρκικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος. "Δεν πρόκειται, είπε, από ελληνικά εδάφη, από ελληνικό εναέριο χώρο να επιτραπεί να διέλθουν στρατεύματα της Τουρκίας. Οσον αφορά τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, γνωρίζετε ότι ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε, λόγω του ότι είμαστε μέλος της συμμαχίας".

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προχτεσινό ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η διάθεση αεροδιαδρόμων που διέρχονται από την ελληνική επικράτεια, αλλά και αεροδρομίων της Βόρειας Ελλάδας για μεταστάθμευση μεταγωγικών αεροσκαφών, με τα διακριτικά του ΝΑΤΟ, που θα μεταφέρουν στρατεύματα, ανάμεσά τους και τουρκικά, που προορίζονται για χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή θα είναι η φόρμουλα διέλευσης των τουρκικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος και για να δικαιολογηθεί η ενέργεια αυτή, θα προβληθεί το επιχείρημα των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι ακόμα και η Βουλγαρία έχει προς το παρόν αρνηθεί αυτού του είδους την εμπλοκή. Η δύναμη αυτή, σε πρώτη φάση, προβλέπεται να είναι 3.200 Τούρκοι, 2.800 Αμερικανοί πεζοναύτες και 850 Γερμανοί. Για το σκοπό αυτό, θα διατεθούν τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης,της Θεσσαλονίκης,του Κιλκίς,της Αγχιάλου και των Ιωαννίνων,τα οποία θα μεταβληθούν σε ΝΑΤΟικά στρατόπεδα φιλοξενίας των τουρκικών στρατευμάτων έως ότου τα στρατεύματα προωθηθούν στα Σκόπια.

Σημείο αναφοράς των χτεσινών δηλώσεων του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα ήταν η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ.

Οταν κλήθηκε ν' απαντήσει αν η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει την απόφαση του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς στη Σερβία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τη συγκατάθεση της Ελλάδας στους βομβαρδισμούς. "Οι επιχειρήσεις, είπε, εξελίσσονται με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα όργανα του ΝΑΤΟ, στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με την ιδιότητα του κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ". Και για να μην υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε: "Οι θέσεις που έχουμε διατυπώσει είναι σαφείς. Ασφαλώς, ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ". Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, είπε ότι "είναι πολύ καλές, είναι σχέσεις συμμαχικές".

Εξίσου υποκριτικά ήταν και τα όσα είπε ο Δ. Ρέππας για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Β. Ελλάδα. Ρωτήθηκε αν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, που συνεχίζουν να περνάνε από το ελληνικό έδαφος, διέρχονται ως χερσαίες δυνάμεις ή ως ειρηνευτική δύναμη. Αφού επανέλαβε ότι "δεν πρόκειται να διαθέσουμε χερσαίες δυνάμεις, αν αναπτυχθούν τέτοιου είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας", υποστήριξε ψευδώς ότι "οι δυνάμεις, οι οποίες πέρασαν από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, ήταν δυνάμεις, οι οποίες δεν έφεραν εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις". Ομως συμπλήρωσε ότι οι δυνάμεις αυτές, καθώς δεν προέκυψε συμφωνία, "μπορεί να πει κάποιος ότι είναι σε ένα μετέωρο καθεστώς, αλλά, πάντως, δεν είναι χερσαίες δυνάμεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις".

Ο υπουργός Τύπου κλήθηκε να απαντήσει αν η Ελλάδα επισήμως θέτει θέμα κατάπαυσης του πυρός και σε ποιο όργανο το θέτει, αλλά και εδώ η απάντηση ήταν επανάληψη των διαβεβαιώσεων περί εκπλήρωσης της υποχρεώσεων της χώρας ως μέλος του ΝΑΤΟ. "Η Ελλάδα, είπε, ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διατυπώσει τη θέση της στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή. Η θέση αυτή έχει καταγραφεί, είναι γνωστή και σε κάθε ευκαιρία, στο πλαίσιο των διμερών επαφών, η Ελλάδα διατυπώνει τους προβληματισμούς της για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε με την ανάπτυξη αυτών των περιθωριακού χαρακτήρα πρωτοβουλιών. Αλλά, βεβαίως, η Ελλάδα παραμένει χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ιδιότητα που έχει.Θα συνεχίσει να εκπληρεί αυτές τις υποχρεώσεις της και βεβαίως, θα κινείται παραλλήλως, σε συνεννόηση με τους συμμάχους, ενημερώνοντας το διεθνή παράγοντα, έτσι ώστε να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του θέματος. Πιστεύουμε στην επίλυση του προβλήματος με πολιτικά και ειρηνικά μέσα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ