Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Βαριά στους ώμους μας η κληρονομιά της υπέρτατης θυσίας του

Εκδήλωση μνήμης και τιμής του κομμουνιστή ήρωα έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αμαλιάδα

Ο αγώνας ενάντια στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές που αιματοκυλούν τα Βαλκάνια είναι η καλύτερη συνέχεια των αγώνων του Νίκου Μπελογιάννη.Αυτό ήταν το κοινό αίσθημα όλων όσοι παρευρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στην Αμαλιάδα, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής του κομμουνιστή ήρωα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 47 χρόνων από τη δολοφονία του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κομμουνιστές, αντιστασιακοί, εκπρόσωποι της ΤΑ και αντιπρόσωποι μαζικών φορέων, που ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο με το γαρίφαλο, που έδωσε τη ζωή του για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό. Στη συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Αμαλιάδας, διαδηλώνοντας την οργή τους ενάντια στους μακελάρηδες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που συνεχίζουν να σφαγιάζουν τους λαούς των Βαλκανίων. Οι εκδηλώσεις των κομμουνιστών συνεχίστηκαν στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου έγιναν ομιλίες και απαγγελίες για τη θυσία του Ν. Μπελογιάννη. Στους αγώνες του, οι οποίοι αποτελούν πυξίδα για τους σημερινούς αγώνες των κομμουνιστών, αναφέρθηκαν ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας Αγγελος Μπούζης και ο γραμματέας του ΝΣ Ηλείας της ΚΝΕ.

Αναφερόμενος στον Ν. Μπελογιάννη, ο γραμματέας Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και Ιόνιων Νησιών Κώστας Μπάτσικας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Τιμάμε σήμερα μια υπέροχη και ηγετική μορφή του ΚΚΕ, τον Νίκο Μπελογιάννη.Τον άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλων των εκμεταλλευόμενων της χώρας μας, τον αταλάντευτο αγωνιστή, τον φλογερό επαναστάτη που πάλεψε για τη μεγάλη υπόθεση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

47 χρόνια μετά, εμείς οι κομμουνιστές αισθανόμαστε το βάρος της κληρονομιάς του Ν. Μπελογιάννη και των δεκάδων χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων συντρόφων μας, γιατί τούτες τις μέρες ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε νέες τραγωδίες και συμφορές.

Οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές άναψαν τη φωτιά του πολέμου στα Βαλκάνια με την πλήρη υποστήριξη και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία παραχώρησε γην και ύδωρ στους ΝΑΤΟμακελάρηδες, μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων ενάντια στον ηρωικό σερβικό λαό.

Αισθανόμαστε βαριά την κληρονομιά της υπέρτατης θυσίας του Ν. Μπελογιάννη, γιατί στο ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, έλαχε ο κλήρος να σαλπίσει το εξεγερτικό μήνυμα στο λαό, να οργανώσει, να εμπνεύσει ένα νέο λαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης, για να σταματήσει η φωτιά του πολέμου στα Βαλκάνια.

Καταγγέλλουμε την ψευτιά και την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στις δραματικές εξελίξεις που ζουν οι λαοί της περιοχής παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Προκαλεί τη μνήμη και τη νοημοσύνη του λαού μας. Παραδίδει τον Οτσαλάν μαζί με τους Αμερικάνους και ισχυρίζεται ότι δεν έχει ευθύνη. Παραδίδει τα λιμάνια, τα τρένα, τα αεροδρόμια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να μεταφέρουν τις δολοφονικές ορδές και ισχυρίζεται ότι δε συμμετέχει στον πόλεμο. Ψηφίζει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και ισχυρίζεται ότι είναι, τάχα, κατά της χρήσης "στρατιωτικής βίας". Διαδηλώνει ο λαός, οι κομμουνιστές ενάντια στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τους αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ. Ισχυρίζεται ότι είναι αλληλέγγυα στον κουρδικό λαό, αλλά υποστηρίζει μαζί με τους συμμάχους και εταίρους στην ΕΕ ότι είναι τρομοκράτης. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επίσης ότι θα συμμετάσχουν, τάχα, μόνο σε "ειρηνευτική δύναμη" στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Υποτιμάει τη νοημοσύνη, κουρελιάζει την αξιοπρέπεια του λαού μας, περιφρονεί τη μνήμη του.

Σήμερα, το ενδεχόμενο να εμπλακούμε σε ένα γενικευμένο πόλεμο στα Βαλκάνια είναι άμεσο και απρόβλεπτος ο χρόνος εκδήλωσής του. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικό. ΝΑΙ, μπορούμε να τους σταματήσουμε. Δεν είναι πανίσχυροι, δεν είναι ανίκητοι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Μπορεί να τους σταματήσει ο λαός, αν ξεσηκωθεί.Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα σήμερα, αν υπήρχε μια κυβέρνηση, που θα εμπόδιζε και δε θα επέτρεπε την παραχώρηση ούτε σπιθαμής εδάφους για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών δολοφονικών επιθέσεων. Ο δρόμος της σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι υποχρεωτικός.Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν είναι παντοδύναμοι. Εμφανίζονται παντοδύναμοι, γιατί σε μια σειρά χώρες, όπως και τη δική μας, υπάρχουν δυνάμεις και κυβερνήσεις που υποκύπτουν και υπηρετούν τα σχέδιά τους, χωρίς αυτά τα στηρίγματα θα αποκαλυπτόταν η αδυναμία τους.

Στη χώρα μας, ο λαός αυτά τα στηρίγματα μπορεί να τα γκρεμίσει, αν αποφασίσει να πάρει τις τύχες τους στα χέρια, αν κάνει υπόθεσή του τη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, που θα είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί με τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Μετώπου, που θα επιδιώξει και θα πάρει την κυβερνητική εξουσία. Μια εξουσία λαϊκή, ισχυρή, που θα ανοίξει το δρόμο για το σοσιαλισμό στην πατρίδα μας.

Είμαστε σίγουροι ότι σήμερα είναι πάρα πολλοί αυτοί που σκέφτονται σαν εμάς ή τουλάχιστον λένε "δεν πάει άλλο". Πιο αποφασιστικά απλώνουμε το χέρι σ' αυτούς που βρεθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια μαζί στο μετερίζι της πάλης και του αγώνα. Που γνώρισαν τους κομμουνιστές από την ανιδιοτέλεια της προσφοράς για την προκοπή του λαού. Να έρθουν μαζί μας, χωρίς δισταγμούς και επιφυλάξεις, σε μια πλατιά λαϊκή συμπαράταξη, που θα παλεύει, θα απαιτεί και θα συγκρούεται με αυτή την πολιτική. Σε όλους αυτούς που θέλουν να γκρεμίσουν τα στηρίγματα της ολιγαρχίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ".

Ο λόγος στον ίδιο τον Ν. Μπελογιάννη

"Τιμάμε σήμερα τη μνήμη του συντρόφου μας Ν. Μπελογιάννη, γιατί θέλουμε να ανανεώσουμε την υπόσχεση τιμής στο Κόμμα μας, στους νεκρούς του, αλλά και στην εργατική τάξη και το λαό μας ότι οι κομμουνιστές δε σκύβουν το κεφάλι.

Ας δώσουμε το λόγο στον Νίκο Μπελογιάννη, που τιμάμε σήμερα. Στη μνημειώδη απολογία του, στις δύσκολες στιγμές του στρατοδικείου, αναφέρει: "Το δίδαγμα που θα βγει είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δε χτυπιέται με τέτοια μέσα. Οπως απέδειξε η ιστορία του ως τώρα, έχει βαθιές ρίζες, ακατάλυτες, ποτισμένες με αίμα που έχυσε στους αγώνες για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία, που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας. Και η προσπάθειά μας, ο αγώνας μας είναι να γίνει η θεωρία αυτή πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο! Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευσε η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα".

Να, γιατί ο Μπελογιάννης έγινε σύμβολο και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα φρονηματισμού και δράσης σήμερα. Να, γιατί αυτός και οι τρεις σύντροφοί του έφτασαν στην υπέρτατη θυσία και παραδειγματίζουν σήμερα το λαό. Να, γιατί σήμερα δεν πρόκειται να πτοήσουν τους κομμουνιστές οι άναρθρες κραυγές ορισμένων, που νοσταλγούν τους αντιδραστικούς νόμους τύπου "509", απειλούν το ΚΚΕ και το εγκαλούν στη "νομιμότητα".

Εμείς καλούμε το λαό να απαντήσει στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, κηρύσσοντας τον πόλεμο στην ίδια μας τη χώρα ενάντια στα στηρίγματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καλούμε το λαό τώρα να ξεσηκωθεί για να κλείσει το δρόμο σε νέες συμφορές, για να σφυρηλατήσει το δικό του λαϊκό μέτωπο πάλης και εξουσίας ενάντια στην εξουσία των πολυεθνικών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τον Ν. Μπελογιάννη τον δολοφόνησαν γιατί το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στη νέα κατοχή από τους Αγγλους και στη συνέχεια Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Καμία σημασία για μας δεν έχει αν σήμερα στη θέση του Τσολάκογλου είναι ο Σημίτης, στη θέση του Πιουριφόι είναι ο Μπερνς, στη θέση του Πλαστήρα και του Γ. Παπανδρέου είναι οι λεγόμενοι σοσιαλδημοκράτες κεντροαριστεροί ηγέτες υπηρέτες της πλουτοκρατίας.

Σήμερα ας δώσουμε όλοι υπόσχεση στον Ν. Μπελογιάννη, στο αίμα των χιλιάδων συντρόφων μας ότι δε θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τους Αμερικάνους, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές τους.

Με τη δικιά μας δουλιά, τη μαχητική συμπαράταξη όλων των φίλων του Κόμματος, να κάνουμε το ΚΚΕ πανίσχυρο στις επόμενες εκλογές.

Γιατί ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει μήνυμα έξω από τα σύνορα σ' όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Μήνυμα αφύπνισης των λαών σαν αυτό που ζούμε τούτες τις μέρες, βλέποντας ν' ανεμίζουν οι κόκκινες σημαίες με τα σφυροδρέπανα από τη Μόσχα, την Κούβα, την ΠΓΔΜ, τον Καναδά, τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να φτάσει παντού η φωνή του ΚΚΕ. Δίπλα μας είναι οι πρωτοπόροι εργάτες, αγρότες, νέοι, που μπορούν να γίνουν μέλη του ΚΚΕ, να γίνουν μαχητές του κόμματος του Ν. Μπελογιάννη".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ