Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο σημείο "μηδέν" η ΕΒΟ

Στο σημείο "μηδέν" έχει φτάσει μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, η ΕΒΟ,καθώς δεν υπάρχουν παραγγελίες για να λειτουργήσει, αλλά ούτε καν διοίκηση! Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής σ' αυτό τον νευραλγικό τομέα και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Αποκαλυπτική της στάσης της κυβέρνησης, ήταν και η συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα τα ΔΣ των σωματείων της ΕΒΟ με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο,όπου ο τελευταίος δεν έδωσε την παραμικρή απάντηση για την κατάσταση της επιχείρησης.

Ο υπουργός δεν είπε τίποτα ούτε καν για το αν θα διοριστεί νέα διοίκηση στην επιχείρηση, που εδώ και πολλές μέρες είναι "ακέφαλη". Η θητεία της απερχόμενης διοίκησης έληξε πέρσι τον Ιούνη και είχε προσωρινά παραταθεί μέχρι τις 12 Μάρτη.

Επίσης ο υπουργός είπε αόριστα πως ίσως μέχρι τις 30 Απρίλη να... υπάρξουν παραγγελίες πυρομαχικών και ανέφερε συγκεκριμένα τα GALL GUSTAV και ένα τμήμα των ΗΡΑ 155. Πρόκειται για παραγγελίες που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από πέρσι. Ακόμα και αν τελικά υλοποιηθούν, είναι μικρής αξίας, πολύ κάτω των παραγωγικών δυνατοτήτων της ΕΒΟ και απλώς θα έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια υποτυπώδης λειτουργία της επιχείρησης. Τόσο απ' το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί με εντολή της κυβέρνησης, όσο και απ' τη συνάντηση, διαφαίνεται πως στις κυβερνητικές προθέσεις είναι η δραστική συρρίκνωση της επιχείρησης, με πρώτα "θύματα" τα εργοστάσια του Λαυρίου και της Μάνδρας.

Πάρτε μέτρα

Το σοβαρότατο θέμα της λήψης μέτρων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης στα πλαίσια του κρατικού ελέγχου της αμυντικής βιομηχανίας, έφερε χθες στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,θέτοντας το Ερώτημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να πάρει σε αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης,τόνισε ότι έχουν γίνει σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων (δημιουργία της διεύθυνσης εξοπλισμών, του ΕΜΠΑΕ κλπ.) σημειώνοντας ότι οι κρατικές παραγγελίες προς την ΕΒΟ, είναι της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών. Σημείωσε ότι είναι θέμα ημερών ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και κατέληξε τονίζοντας πως "δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για το μέλλον της ΕΒΟ" προσθέτοντας ότι το 2001 δε θα έχει πλέον ελλείμματα.

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, αναρωτήθηκε: "η απρόκλητη βάρβαρη απάνθρωπη φασιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Σερβία, μάς δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Ενα κρίσιμο είναι, πόσες ώρες θα άντεχε ο λαός αυτός αν δεν είχε ψυχή και δικές του πηγές άμυνας", συνδέοντας το θέμα με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο.

Αναφερόμενος στην ακολουθούμενη πολιτική από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σημείωσε: "επί 7 ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τέλματος στο χώρο αυτών των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται. Ακούμε πολλά, δε βλέπουμε πολλά. Κάποιος πρέπει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Ας ξεκαθαρίσει η κατάσταση, δηλαδή η αμυντική βιομηχανία στα χέρια του κράτους, εκσυγχρονίζεται και προχωράει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ