Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΟΥΣΑ
Συνέχεια της Εθνικής Αντίστασης ο αγώνας του ΔΣΕ

Εκδήλωση, αφιερωμένη στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων της πόλης και της ΠΕΑΕΑ Νάουσας, στα πλαίσια της οποίας εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού από την περίοδο δράσης του ΔΣΕ.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών ΠροσφύγωνΓ. Ζαπουνίδης,χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Θ. Μούλιας,ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Κ. Κατσιάβαλος,δρ. μηχανικός Μεταλλείων - μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Επίσης διαβάστηκε μήνυμα του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χαρ. Φλωράκη, στο οποίο επισημαίνεται ότι η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία, καθώς πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο, που οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές προσπαθούν με τη βία των όπλων να κυριαρχήσουν στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

"Σε μια περίοδο που απειλούν τη χώρα μας και τα Βαλκάνια και όλους εκείνους τους λαούς, που δε στέργουν να υποταχτούν στην αμερικάνικη "νέα τάξη". Πριν πενήντα χρόνια, ο εγγλέζικος και αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπάθησαν να βάλουν πόδι στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας σαν προγεφύρωμα την Ελλάδα, στην οποία είχαν εισβάλει. Σήμερα, βλέπουμε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα να μετατρέπεται σε τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με σκοπό να εξορμήσουν προς βορρά, προς τη Σερβία και όπου αλλού σχεδιάζουν", σημειώνεται στο μήνυμα.

Στην ομιλία του, ο Κ. Κατσιάβαλος τόνισε ότι ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν και παραμένει αγώνας δίκαιος, πατριωτικός, αντιφασιστικός, αντιιμπεριαλιστικός, για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, για εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.

"Ηταν συνέχεια της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα του Δεκέμβρη του 1944, για ομαλή δημοκρατική εξέλιξη και οικονομική πρόοδο. Ηταν αγώνας ηρωικός. Οι μαχητές, οι μαχήτριες και τα στελέχη του ΔΣΕ πολέμησαν με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία, με ακλόνητη πίστη στα υψηλά ιδανικά τους, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες", είπε ο Κ. Κατσιάβαλος.

"Εμείς, συνέχισε, τα παιδιά που σωθήκαμε από τα δεινά του εμφυλίου πολέμου, χάρη στην ιστορικής σημασίας απόφαση του ΚΚΕ και τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, καταγγέλλουμε τις ανεύθυνες και συκοφαντικές δημοσιεύσεις με το δικαίωμα που μας έδωσε και δίνει η ίδια η ζωή. Γυρίσαμε στην πατρίδα μας την Ελλάδα, καταρτισμένοι με πολύτιμες γνώσεις, για την απόκτηση των οποίων το επίσημο αστικό κράτος της ελληνικής πλουτοκρατίας δεν ξόδεψε τσακιστή δεκάρα. Δυστυχώς όμως, οι υπερασπιστές του κατεστημένου και οι κυβερνώντες, αντί να αξιοποιήσουν αξιοκρατικά και ορθολογικά αυτό το πολυτιμότατο τεχνικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό δυναμικό προς όφελος του λαού και του τόπου, προσπάθησαν να το υποβιβάσουν και να το υποβαθμίσουν με γνωστά τεχνάσματα".

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και ο γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ Θ. Τσίτσης.Η έκθεση φωτογραφίας για το ΔΣΕ γίνεται στην Αίθουσα Εκθέσεων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νάουσας και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 3/4/99.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ