Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στοιχισμένη στις γραμμές του ΝΑΤΟ η Αθήνα

Σκέψεις και σχέδια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση

Στοιχισμένη στη "γραμμή", που έχει χαράξει η αμερικανική διπλωματία για το Κόσσοβο, σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση αναπαράγει την "επιχειρηματολογία" της Ουάσιγκτον, όπως ακριβώς τη μεταφέρει ο Αμερικανός πρεσβευτής στις αλλεπάλληλες επαφές του με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ.

Η "νέα" γραμμή της Ουάσιγκτον, αποκαλείται "ανθρωπιστικό πρόβλημα", το οποίο δημιουργείται από τις εκκαθαρίσεις του σερβικού στρατού στο Κόσσοβο. Χτες ο Ν. Μπερνς συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, στον οποίο... μετέφερε την αμερικανική άποψη περί σερβικών ακροτήτων στο Κόσσοβο.

Δεν πρόλαβε να φύγει από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ν. Μπερνς και η "επιχειρηματολογία" του είχε εμπεδωθεί και αναπαραχθεί με τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αλλά και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Μετά τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον οι δηλώσεις Σημίτη - Παπανδρέου περί "ανθρωπιστικού προβλήματος εξ αιτίας των σερβικών ακροτήτων στο Κόσσοβο" έκαναν το γύρο του κόσμου, αποδεικνύοντας το αρραγές μέτωπο στους κόλπους της συμμαχίας.

Στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη, ο Ν. Μπερνς, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν μέχρι το Βελιγράδι να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κόσσοβο και να αποδεχτεί τη "συμφωνία" του Ραμπουγιέ.

Η αμερικανική στάση απέναντι στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται από Ελληνες διπλωμάτες, ασφυκτικά πιεστική. Η Ουάσιγκτον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν αρκείται στην "κατά γράμμα τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ", που ακολουθεί με ευλάβεια η ελληνική κυβέρνηση, αλλά απαιτεί απ' αυτή να μην παίρνει υπόψη της το "κοινό αίσθημα", την ελληνική κοινή γνώμη.

Ετσι, λοιπόν, η Αθήνα δεμένη στο άρμα της αμερικανικής διπλωματίας, αναζητεί - μάταια - ισορροπίες ανάμεσα στο "κοινό αίσθημα" και τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ. Οταν χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη που παραχώρησε ρωτήθηκε "όταν η κυβέρνηση υπέγραψε το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ που υλοποιείται με τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα, αν είχε συνειδητοποιήσει τι επρόκειτο να ακολουθήσει", απέφυγε να απαντήσει.

"Δε θα ήθελα να παρελθοντολογήσω, είπε. Νομίζω ότι όλοι μας, θα έλεγα και η Διεθνής Κοινότητα αλλά ιδιαίτερα η δικιά μας χώρα, είχαμε κάθε ελπίδα ότι θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι διπλωματικές προσπάθειες με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε με την άσκηση της απαραίτητης πίεσης προς όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, θα μπορούσε να βρεθεί μια ειρηνική λύση".

Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, δεν μπόρεσε να δώσει καμία εξήγηση, ούτε γιατί η Ελλάδα υπέγραψε μια απόφαση που κατά την εκτίμησή της οδηγεί σε νέα αδιέξοδα την περιοχή, ούτε γιατί δεν επιχειρεί επί της ουσίας να απαγκιστρωθεί από τις περιβόητες "συμβατικές της υποχρεώσεις", οι οποίες εμπλέκουν τη χώρα σε ένα τυχοδιωκτισμό με πρόδηλα καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα συμφέροντα της χώρας.

Οι καταστρεπτικές συνέπειες είναι ήδη ορατές και υποχρεώνουν την Αθήνα να κινητοποιηθεί άμεσα. Το προσφυγικό ρεύμα από το Κόσσοβο προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία είναι ήδη τεράστιο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις χώρες αυτές και έχει υποσχεθεί οικονομική βοήθεια σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κάθοδο των προσφύγων προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή του συνέντευξη κωδικοποίησε τις ελληνικές προσπάθειες σ' αυτό τον τομέα, παρουσιάζοντας μια πρωτοβουλία πέντε σημείων. Το πρώτο, αφορά στη διμερή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και τη Σερβία. Το δεύτερο, στην πολυμερή συνεργασία των χωρών της περιοχής σε συνδυασμό με την κινητοποίηση Διεθνών Οργανισμών. Το τρίτο, αφορά στην αναζήτηση τρόπων για να αποφευχθεί η μετακύληση της κρίσης στα όμορα κράτη. Το τέταρτο σκέλος της προσπάθειας είναι η αναζήτηση στρατηγικής στην ΕΕ για την αναζωογόνηση των οικονομιών αυτών των χωρών έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα τραύματα του πολέμου. Το πέμπτο στάδιο, πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα περιγράφει τους ευσεβείς πόθους της Αθήνας να αναλάβει κάποιον διαμεσολαβητικό ρόλο για την αναζήτηση λύσης του κοσσοβαρικού προβλήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγίες προς συμμάχους(2006-02-02 00:00:00.0)
Βαλκανικές υπεργολαβίες(2005-12-06 00:00:00.0)
Αμερικανικές οδηγίες για τα Βαλκάνια(2005-12-01 00:00:00.0)
Αμερικανική απρέπεια σε βάρος του Προέδρου της Βουλής(2001-02-23 00:00:00.0)
«Φροντιστήριο» Μπερνς σε Παπανδρέου για το Γιουγκοσλαβικό(2000-05-19 00:00:00.0)
Απόλυτα προσαρμοσμένη τη θέλουν οι Αμερικανοί(1999-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ