Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
"Να σταματήσουν βομβαρδισμοί και διευκολύνσεις"

"Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί και οι πολεμικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία και να κινηθούν οι διαδικασίες της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη λύση του προβλήματος", ζήτησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωσταντόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη στη χώρα μας. Ο ίδιος υποστήριξε πως: "Υπάρχει βάση πολιτικής διαπραγμάτευσης που μπορεί να γίνει στα πλαίσια των σημείων της Ομάδας Επαφής του Ιανουαρίου και πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Σεβασμός των υπαρχόντων συνόρων και της κυριαρχίας των ανεξαρτήτων χωρών, προστασία και σεβασμός των μειονοτήτων εντός της εδαφικής και κρατικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας".Ο Ν. Κωσταντόπουλος, σε συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα της Βουλής, που να ζητά το σταμάτημα της επιδρομής και την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων για τη λύση του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του, εξάλλου από την Ηλεία προχτές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επισήμανε: "Αξίες και αρχές της διεθνούς νομιμότητας, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ευρωπαϊκή πολιτική και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της χρεοκοπούν στα μάτια της ιστορίας και στη συνείδηση της ανθρωπότητας". Αναφερόμενος στην προοπτική της εξέλιξης του "τυχοδιωκτικού πολέμου και στις συνέπειές του στα Βαλκάνια, ο ίδιος, με αφορμή την προσπάθεια σύνδεσης Κόσσοβου και Θράκης είπε ότι αυτά "αποτελούν μέρος του αμερικανο-ΝΑΤΟικού σεναρίου για πιέσεις στρατηγικής αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής, προκειμένου τα Βαλκάνια να είναι μια ευρύτερη περιοχή ρευστότητας υπό την επιτήρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επιβάλλεται, πρόσθεσε, η ελληνική κυβέρνηση να μην αρκεστεί μονάχα σε διπλωματικά διαβήματα, αλλά με έντονο τρόπο να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι δυνατό να παίζονται τέτοια παιχνίδια αποσταθεροποιητικών εντυπώσεων και πιέσεων σε βάρος της σταθερότητας της περιοχής, αλλά και της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της χώρας μας".

Σχετικά, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "να μην ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και να μην αποδεχτεί ούτε να εγκρίνει, ούτε έμμεσα να σιωπήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ρητά να αρνηθεί την παραπέρα προώθηση, να αξιώσει διακοπή του πολέμου, διακοπή των βομβαρδισμών. Σε καμιά περίπτωση εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων και σε καμιά περίπτωση διέλευση από την ελληνική επικράτεια χερσαίων δυνάμεων άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Π. χ. της Τουρκίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ