Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα ακριβοπληρώσουμε τα 9 τρισ.

Αναφερόμενη, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, η Αλέκα Παπαρήγα, παρατήρησε:

"Καταρχήν, η Σύνοδος Κορυφής στο Βερολίνο τέλειωσε με μια σημαντική νίκη της Γερμανίας. Η λογική της Γερμανίας πέρασε εκεί γενικά. Βεβαίως, ο κύριος Σρέντερ, ήταν εξωτερικά πολύ επιφυλακτικός, διότι δεν ήθελε να δείξει ότι είναι ο πραγματικός νικητής. Αυτό που κέρδισε η Γερμανία είναι αυτό που λέμε να έχει αυξημένο μερίδιο στο εμπορικό κέρδος. Η Γερμανία θα γίνει ο μονοπωλητής ή ο μεγάλος κυρίαρχος, γενικότερα, στον τομέα του εμπορίου και με αυτή την έννοια επέτρεψε να μειωθούν λιγότερο, από ό,τι αρχικά ήθελε, τα διάφορα ποσά των διαρθρωτικών ταμείων. Εξασφάλισε, βλέπετε, να είναι οι χώρες, όπως η Ελλάδα, αγοραστές, αποκλειστικά των γερμανικών προϊόντων. Από αυτή την άποψη τα 9 τρισ. που παίρνει η Ελλάδα θα τα ακριβοπληρώσει, διότι θα αγοράζει προϊόντα που θα επιβάλλουν οι Γερμανοί και όποιοι άλλοι. Ετσι, μια δραχμή θα παίρνει, 2 - 2,5 θα δίνει. Τη δική τους συνεισφορά οι Γερμανοί τη μείωσαν. Ηθελαν περισσότερο να τη μειώσουν. Τελικά όμως βρέθηκε η χρυσή τομή. Δηλαδή, σε ορισμένες χώρες να αφήσει κάποια χρήματα αλλά να τις δεσμεύσει να αγοράζουν ακόμα πιο ακριβά και ασύμφορα γερμανικά προϊόντα, ή αν θέλετε να εξαρτηθούν ακόμη περισσότερο από το γερμανικό εμπόριο".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, τόνισε:

"Είμαστε και τώρα σε προεκλογική περίοδο. Οι ευρωεκλογές πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του λαού. Ποια είναι η πολιτική της ΕΕ, στο πεδίο της οικονομίας, στα κοινωνικά ζητήματα, στην εξωτερική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις. Ποια είναι η σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι όλα αυτά που συζητάμε σήμερα είναι βασικό κριτήριο και για τις ευρωεκλογές. Και τα 9 τρισ. του κ. Σημίτη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν τα κριτήρια στις ευρωεκλογές. Εγώ δέχομαι αυτοί που θα φάνε από τα 9 τρισ. να ψηφίσουν Σημίτη".

Τέλος, σε ερώτηση για το ποσοστό που προσδοκά το ΚΚΕ, σημείωσε: "Θα σας πω πώς δουλεύουμε. Λέμε στους κομμουνιστές, τεντώστε τις δυνάμεις σας, δουλέψτε μέσα στο λαό με αγώνες, με καθαρό προεκλογικό λόγο και αυτό που θα προκύψει θα είναι οπωσδήποτε καλό για τον τόπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ