Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κομφούζιο με Πάγκαλο

Αναστάτωση προκλήθηκε χτες στην κυβέρνηση μετά από τηλεγράφημα του σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο μετέφερε δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου για το θέμα Οτσαλάν, οι οποίες σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Σουηδού δημοσιογράφου, έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των ευρωσοσιαλιστών στο Μιλάνο.

"Είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολύ κακές λύσεις. Επιλέξαμε αυτή που θα μας στοίχιζε λιγότερο" φέρεται να δήλωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στην "υπόθεση Οτσαλάν" στον απεσταλμένο του Σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΤΤ) στο Μιλάνο. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΤΤ Γιούνας Λίντγκρεν, ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε επίσης: "Αν τηλεφωνούσα σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ποτέ δε θα παίρναμε βοήθεια για να λύσουμε το πρόβλημα. Αλλά ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να μη δείξει ανησυχία και να τον πετάξει έξω... Μπορούμε να πούμε μόνο ότι αποτύχαμε. Αλλες δυνάμεις ήταν πολύ πιο δυνατές από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας".

Σε ερώτηση του ΤΤ - σύμφωνα πάντα με το σουηδικό πρακτορείο - αν έχει πικραθεί από το ότι δεν είναι πια μέλος της κυβέρνησης, ο Θ. Πάγκαλος φέρεται να λέει: "Αντίθετα. Δεν πρέπει να μένει κάποιος για πολύ σε μια υπουργική θέση, είναι ανθυγιεινό. Επιπλέον θα πρέπει να αναγνωρίσω ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δε λειτουργούσε και τόσο καλά. Γι' αυτό δε λυπάμαι". Πρέπει να σημειωθεί ότι το τηλεγράφημα του ΤΤ από το Μιλάνο έχει τίτλο "Η Ελλάδα υποστήριξε την παράδοση Οτσαλάν"...

Διάψευση του Θ. Πάγκαλου

Μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη του τηλεγραφήματος, από το υπουργείο Τύπου, εκδόθηκε αργά το βράδυ ανακοίνωση στην οποία περιέχεται η ακόλουθη δήλωση Πάγκαλου: "Εκφράζω την απορία μου για τις δηλώσεις που μου αποδίδονται σε τηλεγράφημα του Σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων Τ. Τ., δηλώσεις τις οποίες ουδέποτε έκανα. Δεν έκανα δηλώσεις σε δημοσιογράφο του Σουηδικού Πρακτορείου, ούτε σε οποιονδήποτε άλλο δημοσιογράφο. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι δεν κάνω δηλώσεις για το θέμα αυτό εν αναμονή της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Η μόνη συζήτηση που είχα με δημοσιογράφους και έχει μαγνητοσκοπηθεί, ήταν σχετική με την προοπτική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Καμία αναφορά δεν έγινε στην υπόθεση Οτσαλάν. Εκφράζω και πάλι την απορία μου για το πού μπορεί να στοχεύουν και τι εξυπηρετούν τέτοια αποκυήματα φαντασίας".

Ταυτόχρονα, διανεμήθηκε η ακόλουθη δήλωση του Θ. Πάγκαλου προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: "Μίλησα σε δημοσιογράφους μόνο για τις μελλοντικές προοπτικές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δε μίλησα σε κανέναν δημοσιογράφο για την υπόθεση Οτσαλάν και δε μίλησα σε κάποιον που να μου εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του Σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων".

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι το ΑΠΕ συνεχίζει την ανταπόκρισή του από το Μιλάνο, αναφέροντας ότι "ο κ. Πάγκαλος είχε μία γενική συζήτηση για το θέμα Οτσαλάν με Σουηδούς συναδέλφους του"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την ευθύνη του τηλεγραφήματος αναλαμβάνει ουσιαστικά ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ - ΜΠΕ(2016-09-27 00:00:00.0)
Δύο άντρες κατηγορούνται για κατασκοπεία(2015-03-28 00:00:00.0)
Η λογική του "μικρότερου κόστους"(1999-03-04 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκές ..."ευαισθησίες"(1999-03-03 00:00:00.0)
"Αλληλοκαρφώματα" μεταξύ Παπανδρέου - Πάγκαλου(1999-02-19 00:00:00.0)
Φιέστα οι Ολυμπιακοί Αγώνες(1997-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ