Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Μαραθώνια κατάθεση του τέως πρέσβη

Ολη τη χτεσινή μέρα έδινε κατάθεση στους εισαγγελείς Πρωτοδικών της Αθήνας ο τέως πρέσβης της χώρας μας στην Κένυα Γιώργος Κωστούλας.Πρόκειται για το βασικότερο, μετά τον ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη,μάρτυρα της υπόθεσης Οτσαλάν, ο οποίος φιλοξένησε επί 12 μέρες στο σπίτι του τον Κούρδο ηγέτη και τον είδε έπειτα, αντί να πετά προς την ελευθερία, όπως του είχε τάξει η ελληνική κυβέρνηση, να πέφτει στα χέρια της τουρκικής ΜΙΤ! Παρά τα καθησυχαστικά τηλεφωνήματα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου σε όλη τη διάρκεια του δωδεκαήμερου, αλλά και στις 15 Φλεβάρη, την κρίσιμη εκείνη μέρα της εξόδου από την πρεσβευτική κατοικία, ο Γ. Κωστούλας είχε ζητήσει να επιβιβαστεί στο δικό του αυτοκίνητο ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.Ομως, για ανεξήγητο λόγο, το αίτημά του δεν εισακούστηκε και ο Οτσαλάν επιβιβάστηκε στο τζιπ των κενυατικών αρχών. Οι τελευταίες, μάλιστα, βιντεοσκόπησαν την επιβίβαση αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Κωστούλας στο ημερολόγιό του.

Στη μαραθώνια κατάθεσή του ο τέως πρέσβης εξιστόρησε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, από τη στιγμή που ο Αμπ. Οτσαλάν μεταφέρθηκε στο Ναϊρόμπι, ως τη στιγμή που τον έχασε από τα μάτια του και πίστευε ότι πορευόταν ασφαλής προς το αεροπλάνο για την Ολλανδία... Περιέγραψε, επίσης, την αγωνία ύστερα για την τύχη των τριών γυναικών, που συνόδευαν τον Κούρδο ηγέτη κι έμειναν πίσω στην πρεσβεία, μέχρι να οργανωθεί η επιχείρηση επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Τις απογευματινές ώρες εμφανίστηκε στην Εισαγγελία και ο μέχρι πρότινος διευθυντής δημοσίων σχέσεων της ΥΠΑ Στέφ. Ευαγγελάτος,ο οποίος είχε κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση. Αλλά, αποχώρησε σε λίγο, αφού η εξέταση του Γ. Κωστούλα συνεχιζόταν ακόμα. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας θα επανέλθει πιθανότατα σήμερα για να καταθέσει.

Οι τρεις γυναίκες συνοδοί του Αμπ. Οτσαλάν προσήλθαν φρουρούμενες και κατέθεσαν στους εισαγγελείς το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά τη συνέντευξή τους στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν". Τις συνόδευαν οι δικηγόροι Αλ. Λυκουρέζος και Φ. Κρανιδιώτης,οι οποίοι έφυγαν λίγο αργότερα. Κατά την αποχώρησή τους από τα εισαγγελικά γραφεία, η γραμματέας του Αμπ. Οτσαλάν, κ. Ντιλάν,δήλωσε ότι έδωσαν κατάθεση και οι τρεις γυναίκες χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό της. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνέντευξή της στα ΜΜΕ, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια να διαστρεβλωθούν οι δηλώσεις της. "Η συνέντευξη - διευκρίνισε - άρχισε με τις ευχαριστίες μου προς τον αδελφό ελληνικό λαό, γιατί είναι η μοίρα μας κοινή, αντιμετωπίζουμε τον ίδιο εχθρό και γίναμε μάρτυρες επί 20 μέρες των εξεγέρσεων του ελληνικού λαού, που έδειχνε την αλληλεγγύη του στον κουρδικό λαό, μοιραστήκαμε και μοιραζόμαστε τους πόνους μας με το λαό αυτό. Μετά την απαγωγή του προέδρου μας αυτός που στάθηκε αλληλέγγυός μας ήταν ο ελληνικός λαός και μετά ο κ. Παπανδρέου. Θέλω να τους ευχαριστήσω γι' άλλη μια φορά. Επίσης, θέλω να πω ότι σε καμιά περίπτωση δεν καταφέρθηκα στο σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης. Σας δώσαμε πέντε ονόματα. Εμείς βιώσαμε τις πιέσεις των πέντε αυτών ατόμων. Σήμερα γίνονται θετικές πρωτοβουλίες για μας από άλλα μέλη της κυβέρνησης και όχι από αυτά τα πέντε άτομα. Κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να λογοκρίνει ό,τι λέει κάποιος άλλος. Οσο για τις δηλώσεις του κ. Ρέππα, με μεγάλη μου λύπη θέλω να του πω ότι τόσο η πρώτη του δήλωση όσο και η τελευταία είναι δηλώσεις που προκαλούν πόνο στην ψυχή του λαού μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ