Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ατμόσφαιρα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η υπόθεση Οτσαλάν, καθώς βρέθηκε μέσα στο "τραχύ" προεκλογικό κλίμα της Τουρκίας, μετατρέπεται στο φιτίλι που ενδεχομένως θα χρησιμεύσει για πυροδότηση εκρήξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ηδη, οι πολιτικοί στην Αγκυρα, αξιοποιούν τις υποτιθέμενες "καταθέσεις" του ηγέτη του ΡΚΚ, συναγωνιζόμενοι μεταξύ τους, σε αποφασιστικότητα, υποδεικνύοντας την Αθήνα ως "στυλοβάτη" της κουρδικής "τρομοκρατίας" και "πρώτο" εχθρό της Τουρκίας.Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, την περασμένη Κυριακή, δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να "επιτύχει τη διακοπή της υποστήριξης από την Ελλάδα προς την τρομοκρατία" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

"Ανάμεσα στους δεσμούς της τρομοκρατίας στο εξωτερικό, προσπαθούμε να επιτύχουμε τη διακοπή της υποστήριξης από την Ελλάδα προς την τρομοκρατία" του PKK, υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Ντεμιρέλ, που αναμεταδόθηκαν σήμερα από το πρακτορείο "Ανατολή".

"Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει όλα τα στρατόπεδα που χρησιμοποιούνται από τοPKK, στο έδαφός της και να συλλάβει τους τρομοκράτες σε βάρος των οποίων υπάρχουν εντάλματα σύλληψης για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ή να εκδοθούν στην Τουρκία. Δεν πρέπει να εκπαιδεύει τρομοκράτες του ΡΚΚ, να τους εξοπλίζει και να παρέχει βοήθεια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης", ανέφερε.

"Η φιλοξενία που προσέφερε (στον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν), στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, ήταν μια κανονική συμπεριφορά ή αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα προστάτευε τον αρχηγό των τρομοκρατών;", πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με το "Ανατολή".

Οι "ομολογίες" στον Τύπο

Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερα φρουρούμενος ανθρώπους στον κόσμο και να ανακρίνεται κάτω από τη μεγαλύτερη μυστικότητα σ' ένα νησί - φυλακή, ωστόσο ο τουρκικός Τύπος γεμίζει καθημερινά με "ομολογίες" του.

Οι "ομολογίες" του δεν παύουν να δημοσιεύονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, καθώς "αποκαλύπτονται", παρά το απόρρητο της ανάκρισης από πηγές που παραμένουν ανώνυμες. Κυμαίνονται από έναν κατάλογο χωρών που φέρονται να έχουν υποστηρίξει το PKK ως έναν κατάλογο προσωπικοτήτων που φέρονται να συνδέονται με τους Κούρδους αντάρτες.

Οι "ομολογίες" του Οτσαλάν ξετυλίγουν ένα μακρύ κατάλογο χωρών που φέρονται να υποστήριξαν το PKK, ορισμένες από τις οποίες είχαν ανοιχτά κατηγορηθεί από την Τουρκία πριν από τη σύλληψή του: Συρία, Ιράν αλλά και Αρμενία, Ιταλία, Νότια Αφρική, Τσεχική Δημοκρατία, Σερβία, Ρουμανία, Γερμανία.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν φέρεται επίσης να ισχυρίστηκε ότι το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας (HADEP) έπαιρνε οδηγίες από το PKK. "Ομολογίες" που κουβαλάνε νερό στο μύλο του εισαγγελέα Εφετών Βουράλ Σαβάς,ο οποίος θέλει να κλείσει το HADEP και να το εμποδίσει να συμμετάσχει στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της 18ης Απριλίου.

Σε ορισμένες "ομολογίες", ο ηγέτης του PKK υποστηρίζει ότι το κόμμα του διεξάγει στη νοτιοανατολική Τουρκία εκτεταμένο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Σε άλλες το αρνείται.

Στο πανδαιμόνιο των αποκαλύψεων συμμετέχει εδώ και μερικές μέρες ένας από τους δικηγόρους του Οτσαλάν, ο Αχμέτ Οκτσούογλου.

Ο Οκτσούογλου υποψιάζεται ότι ο Οτσαλάν είναι υπό την επήρεια φαρμάκων, διαβεβαιώνουν ορισμένες εφημερίδες. Σύμφωνα με άλλες, ο δικηγόρος φέρεται να είπε ότι ο Οτσαλάν του φάνηκε "πολύ καλά στην υγεία του" και ότι ζει σ' ένα "πολυτελές δωμάτιο".

Μια άλλη εφημερίδα υποστηρίζει επίσης, ότι οι δικηγόροι αρνήθηκαν αίτημα του Οτσαλάν να καταγραφεί επισήμως, στα πρακτικά της συνομιλίας τους, το γεγονός ότι δεν έχει βασανιστεί.

Η "Χουριέτ" υποστηρίζει ότι στον κατάλογο συνεργατών του Οτσαλάν, περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 ονόματα Ευρωπαίων πολιτικών. Ανάμεσά τους, του Μ. Χαραλαμπίδη,ο οποίος, σε συνεργασία με τον απόστρατο στρατηγό του Ελληνικού Στρατού Ματαφιά,πρωτοστάτησε στην αποστολή 20.000 καλάσνικοφ και 20 πυραύλων "στίγκερ". Πάντως ουδεμία επίσημη επιβεβαίωση υπάρχει, για όλες αυτές τις πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ