Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προς συνέδριο συσχετισμών

Οπως αναμενόταν, η επόμενη μέρα των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή αντιπροσώπων στο επερχόμενο συνέδριο (σ.σ: διαδικασίες που σε όσες νομαρχιακές οργανώσεις υπολείπονται θα ολοκληρωθούν μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο), χαρακτηρίστηκε από ένα κλίμα αλληλοσυγκρουόμενων εκτιμήσεων για το πώς διαμορφώνονται οι εσωκομματικοί συσχετισμοί μεταξύ των διαφόρων ομάδων του κυβερνώντος κόμματος. Κλίμα που σε ορισμένες νομαρχιακές οργανώσεις χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, ενώ είναι ενδεικτικό ότι σε κάποιες περιοχές η κάθε εσωκομματική ομάδα έστησε τη δική της κάλπη, όπου καλούνταν να ψηφίσουν τα μέλη της δικής πτέρυγας...

Σε ό,τι αφορά τα δυο μεγάλα στρατόπεδα, οι "εκσυγχρονιστές" δηλώνουν ότι στις εσωκομματικές εκλογές εκφράστηκε μια υπεροχή τους έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων τους της τάξης 70% προς 30%, ενώ στελέχη του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ" εξέφρασαν την ανακούφισή τους, αφού όπως έλεγαν η υπόθεση Οτσαλάν δεν άλλαξε τα εσωκομματικά δεδομένα... Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που δίνουν οι "εκσυγχρονιστές" στον εαυτό τους, φυσικά το αμφισβητεί η πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου, η οποία ωστόσο αναγνωρίζει ότι η πλειοψηφία υπέρ Σημίτη είναι δεδομένη. Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί πως αυτή η εν πολλοίς φαιδρή εικόνα των αλληλοσυγκρουόμενων αναφορών για το ποιος εξέλεξε περισσότερους συνέδρους από τον άλλο - που έχει ως αποτέλεσμα οι μεν σε πολλές περιπτώσεις να δίνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τους δε για τις ίδιες νομαρχιακές οργανώσεις - δεν πρόκειται να σταματήσει και κυρίως να ξεκαθαριστεί παρά μόνο στο ίδιο το συνέδριο.

Βέβαια, χτες, στις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, φανερή ήταν η προσπάθεια των συνεργατών του Κ. Σημίτη να διαμορφώσουν ένα κλίμα επερχόμενης "λαμπρής νίκης" του πρωθυπουργού στο συνέδριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γραμματέας οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, Μ. Νεονάκης έκανε λόγο για ένα συνέδριο, όπου "θα επιβεβαιωθεί με μεγάλη πλειοψηφία η υπερψήφιση του προέδρου μας και νομίζω - συνέχισε - ότι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών διαμορφώνει τους όρους", για μια τέτοια εξέλιξη.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Θ. Τσουκάτου, ο οποίος διακήρυξε ότι "με μεγάλη πλειοψηφία θα επιβεβαιώσει το συνέδριο τις πολιτικές κατευθύνσεις και τις ιδεολογικές αρχές του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης θα επιβεβαιώσει - δήλωσε - και θα επανεκλέξει με μεγάλη πλειοψηφία τον κ. Σημίτη στη θέση του προέδρου". Βρήκε μάλιστα την ευκαιρία να πει ότι με τη συμμετοχή των μελών του κόμματος στις εκλογές "καταρρίφθηκε για δεύτερη φορά η θεωρία των μελών μιας χρήσεως".

Από τη μεριά του χτες, ο γραμματέας του κόμματος Κ. Σκανδαλίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του πως η συμμετοχή των 215.000 μελών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές διαδικασίες ξεπέρασε το 75%, που όπως είπε είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα του προηγούμενου συνεδρίου. Υποστήριξε, παράλληλα και σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα των εκ διαμέτρου αντίθετων εκλογικών αποτελεσμάτων που έδιναν οι διάφορες τάσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι "αποφύγαμε να δώσουμε οποιαδήποτε αίσθηση διαχωρισμού των μελών σε κατηγορίες" και συμπλήρωσε πως τα μέλη του ΠΑΣΟΚ "δεν έχουν πάνω τους την ταμπέλα της οποιασδήποτε ομάδας"...

Τέλος, ο Γ. Δασκαλάκης, συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου, σχολιάζοντας τις εσωκομματικές διαδικασίες είπε πως "οδηγούμαστε σε ένα συνέδριο "μάχης χαρακωμάτων"", που θα συνοδευτεί από την "αποχή πολλών ιστορικών μελών του ΠΑΣΟΚ". Οσο για την πλειοψηφία του μπλοκ των "εκσυγχρονιστών", υποστήριξε ότι "ήταν δεδομένη κάτω από τις συνθήκες που γίνεται το συνέδριο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ