Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντεπίθεση με όλα τα μέσα

Γενική "επιστράτευση" και αντεπίθεση για να αναστρέψει το κλίμα που άφησε πίσω της η υπόθεση Οτσαλάν επιχειρεί από το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση

Η "αντεπίθεση" εκδηλώθηκε με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης "εφεδρείας", προκειμένου να επιτευχθεί η αναστροφή του κλίματος το οποίο δημιουργούσε κινδύνους για την κυβέρνηση. Το σύνθημα για την εκδήλωση της κυβερνητικής αντεπίθεσης δόθηκε ακριβώς τη στιγμή που τέλειωσε η συνέντευξη της συνεργάτριας του Οτσαλάν, της Ντιλάν, το περασμένο Σάββατο και ήταν εξαιρετικά απλό: Οποιος δε συμφωνεί με την κυβέρνηση, τους χειρισμούς και τις εκτιμήσεις της, συντάσσεται με την τουρκική προπαγάνδα!

Η υποκρισία περίσσεψε, καθώς η "επιχείρηση αποενοχοποίησης" της κυβέρνησης, "ακούμπησε" στην ανάγκη του κόσμου να βγάλει από πάνω του την ντροπή που συνεπάγεται η "μεταφορά" του Οτσαλάν από την ελληνική "φιλοξενία" στην Κένυα, στα χέρια των διωκτών του.

Η συνεργάτρια του Οτσαλάν, στη συνέντευξή της, δεν είπε τίποτε περισσότερο από όσα είχε πει αυτή, οι δύο συντρόφισσές της και ο Ελληνας Ταγματάρχης της ΕΥΠ, στην Κένυα, όσο ακόμη παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην ελληνική πρεσβεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μαρτυρία τους, ο Οτσαλάν παραδόθηκε στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό επανέλαβε η Ντιλάν και στη συνέντευξή της.

Από κει και έπειτα άρχισε η "αντεπίθεση" της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με δήλωσή του έσπευσε να χαρακτηρίσει "ανθελληνικό παραλήρημα" και "υιοθέτηση της πιο αισχρής τουρκικής προπαγάνδας" τα όσα είπε η Ντιλάν. Μάλιστα, ο υπουργός Τύπου μίλησε για "πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και για την ανάγκη να διευκρινιστεί ο ρόλος της Ντιλάν". Καταλήγοντας, η δήλωση του Δ. Ρέππα περιέλαβε και την "απαραίτητη" έμμεση απειλή. "Καλούμε, είπε, όλους τους αλλογενείς πολίτες να σεβαστούν τη χώρα που τους φιλοξενεί και τους παρέχει τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή. Και ακόμη τους καλούμε να πάψουν να διεκδικούν ρόλους που ανήκουν μόνο στον κυρίαρχο ελληνικό λαό".

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης,ο οποίος περιήλθε σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα το περασμένο Σάββατο, για να πει πόσο "θίχτηκε" από τα όσα είπε στη συνέντευξή της η Ντιλάν και να δώσει το σύνθημα για την προσπάθεια αποενοχοποίησης της κυβέρνησης. Μαζί με τον Μ. Θεοδωράκη, όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να καυτηριάσουν την "αχαριστία" των συνεργατριών του Οτσαλάν, οι οποίες επιμένουν να μην κατανοούν πώς ο ηγέτης τους βρέθηκε, από την ελληνική φιλοξενία στην Κένυα, στα χέρια της ΜΙΤ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε δήλωσή του την Κυριακή υποστήριξε ότι "στην περίπτωση του Α. Οτσαλάν δώσαμε κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια" και "δικαιολόγησε" τις επιλογές του, σημειώνοντας ότι "είχαμε ξεκαθαρίσει πως θα ήταν τραγικό λάθος για την Ελλάδα να αποδεχτεί την κουρδοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων". Ο πρωθυπουργός μίλησε για "εσμό όλων αυτών που συκοφαντούν με δήθεν υπερπατριωτικούς λόγους καταδικάζοντας την πολιτική μας, οι οποίοι δεν ξέρει κανείς από πού έρχονται και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν".

Κυριακάτικα ...και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε ό,τι αφορούσε έναν "άστοχο" συσχετισμό, από την πλευρά της Ντιλάν, μιας επίσκεψης του τότε υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στην Κένυα τον περασμένο Νοέμβρη, με όσα επακολούθησαν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών με δήλωσή του επισήμανε ότι το ταξίδι αυτό ήταν προγραμματισμένο από τον περασμένο Μάη και γνωστό στα ΜΜΕ από τον Αύγουστο. Χτες, ο Δ. Ρέππας συνόψισε τις θέσεις της κυβερνητικής "αντεπίθεσης", όπως αυτές διαμορφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, κατηγορώντας, ταυτόχρονα, τη ΝΔ για "άκριτη και άστοχη υιοθέτηση κατηγοριών κατά της κυβέρνησης". Ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε και στην αποπομπή του Κ. Μπαντουβά, λέγοντας πως ήταν επιβεβλημένη, αφού ο βουλευτής Ηρακλείου κινήθηκε εκτός των πλαισίων του Κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ